Ciasto Słonecznikowiec to jedno z najlepszych ciast które ostatnimi czasy robiłam/piekłam. Jest to przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniowo-kajmakową z dodatkiem chrupiącego karmelizowanego słonecznika. Niebo w gębie! Polecam wszystkim łasuchom. Ciasto Słonecznikowiec jest dość proste w przygotowaniu i zapewniam że zrobi wrażenie na każdej imprezie.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 6 dużych jajek L
- 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 bez czubka łyżki kakao
Składniki na masę:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe każdy o pojemności 40 gramów, łącznie 80 gramów
- duża puszka masy kajmakowej 510 gramów
- 250 gramów masła
- 3/4 przygotowanej posypki słonecznikowej
Składniki na słonecznikową posypkę:
- 300 gramów ziaren łuskanego słonecznika
- 100 gramów masła
- 4 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- ulubiony poncz do nasączenia ciasta, u mnie napój kawowy typu cappuccino
Przygotowanie:
- Przygotowanie budyniu: Mleko przelewamy do garnka/rondla, wsypujemy proszek budyniowy. Mieszamy do rozpuszczenia i nastawiamy na gaz. Mieszając zagotowujemy gęsty budyń. Ugotowany budyń ściągamy z gazu, przykrywamy folią spożywczą na 'dotyk” i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyniu nie słodzimy, ponieważ do masy dodajemy kajmak i ciasto będzie za słodkie.
- Przygotowanie Słonecznikowej posypki: Na patelnie przekładamy masło, mleko, miód i cukier. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż się cukier rozpuści. Wsypujemy słonecznik, mieszamy i smażymy na małym ogniu kilka minut do momentu aż słonecznik ładnie się zrumieni. Uważamy aby się nie przypalił. Ściągamy z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy.
- Wystudzony słonecznik łamiemy na mniejsze kawałki ( będzie bardzo twardy), przekładamy do robota/blendera i rozdrabniamy.
- Przygotowanie masy: miękkie masło miksujemy na puch, kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Następnie dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy krótko do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy 3/4 rozdrobnionego słonecznika i mieszamy przy użyciu szpatułki.
- Składanie ciasta: 3/4 gotowej masy wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając, nasączamy i po wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę.
- ciasto posypujemy z wierzchu pozostałym rozdrobnionym słonecznikiem lekko dociskając go do masy.
- Gotowe ciasto Słonecznikowiec wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-0806252a-7d45-46e3-b8db-3b4ce4d779d1-1024x768.jpg?v=1739177782)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-2635c86c-da5c-4843-b5de-cbf7be0060ec-1024x768.jpg?v=1739177789)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-a96acf0c-ece9-40be-9f13-60fcf7f58b4a-1024x768.jpg?v=1739177796)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-777069be-107a-4554-9fc0-92e4b13b9e68-1024x768.jpg?v=1739177803)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-7490f38f-5f1b-45c6-a530-26191918a66e-1024x768.jpg?v=1739177811)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-01c87c76-fead-4f26-bfdb-b3d79bbb5b68-1024x768.jpg?v=1739177818)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-3a6026af-1afe-4ba3-bcfa-0826c246ac22-1024x768.jpg?v=1739177824)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-52bce1ce-4bb2-4546-bda0-867132832875-1024x768.jpg?v=1739177833)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-2aa9116a-ea9e-4d42-ad97-dcdb4699bc8d-1024x768.jpg?v=1739177840)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-aad62a38-5f08-4068-a7a7-b70a1383186c-1024x768.jpg?v=1739177853)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-938b86e1-2091-42ee-890a-742daa039abe-1024x768.jpg?v=1739177861)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-08bcdc50-f3f7-40d4-be15-bd8ee17a9033-1024x768.jpg?v=1739177869)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-c7ba537e-3421-4d69-82e1-b7f073f261ea-1024x768.jpg?v=1739177883)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-9422deaf-c97a-4acb-a8df-b4db97eeacec-1024x768.jpg?v=1739177889)
![](https://kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2025/02/kasiawgarach.pl-ciasto-slonecznikowiec-7ce6cf57-0826-4df8-9f2c-065957d0698e-1024x768.jpg?v=1739177897)