Pieczony schab w sosie śliwkowym to wyśmienita propozycja na rodzinny obiad. Na co dzień jak i od święta. Prosty w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Wyśmienicie smakuje podany z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką. Pychotka. Pieczony schab w sosie śliwkowym zachwycił moich domowników.
Składniki:
- ok 800-900 gramów schabu, u mnie 10 cienkich plasterków
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
- 2 duże cebule
- 150 gramów powideł śliwkowych
- 120 gramów ulubionego ketchupu
- 150 ml gorącej wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Plastry schabu z obu stron oprószamy przyprawami. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.
- Schab obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
- w międzyczasie łączymy powidła z ketchupem oraz wodę z sosem sojowym.
- na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę przez kilka minut.
- W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę mięsa, i rozsmarowujemy po nim połowę powideł i wykładamy połowę cebuli. Wykładamy pozostały schab, powidła oraz cebulę.
- Zalewamy wodą z sosem sojowym. Naczynie przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy 1,5 h. Tak aby mięso było miękkie, możemy sprawdzić nakłuwając widelcem. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.
- Pieczony schab w sosie śliwkowym najlepiej smakuje podany z tłuczonymi ziemniakami i domową surówką.
Zdjęcia



