Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem są przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, na kolację lub na Świąteczny stół. To jedne z moich ulubionych jajek i często przygotowuje je na różne rodzinne imprezy. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w pojemniku.

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo, u mnie 6 większych jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 4 pełne łyżki nasion łuskanego słonecznika
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie:

  • na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika, uważając aby ich nie przypalić. Odstawiamy do wystudzenia,
  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Przecinamy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski.
  • pomidory odsączamy z oleju i drobno siekamy. Szczypiorek drobno siekamy.
  • żółtka w misce przy pomocy widelca rozdrabiamy. Wsypujemy posiekane pomidory, 2/3 posiekanego szczypiorku i 2/3 nasion słonecznika.
  • Dodajemy majonez, i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • łyżeczką do każdego białka jaj nakładamy farsz równomiernie rozprowadzając po całości. Jajka wykładamy do pojemnika lub na półmisek i posypujemy pozostałym słonecznikiem i szczypiorkiem.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *