Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem są przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, na kolację lub na Świąteczny stół. To jedne z moich ulubionych jajek i często przygotowuje je na różne rodzinne imprezy. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w pojemniku.
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo, u mnie 6 większych jajek
- pęczek szczypiorku
- 4 pełne łyżki nasion łuskanego słonecznika
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 2 czubate łyżki majonezu
- sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika, uważając aby ich nie przypalić. Odstawiamy do wystudzenia,
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Przecinamy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski.
- pomidory odsączamy z oleju i drobno siekamy. Szczypiorek drobno siekamy.
- żółtka w misce przy pomocy widelca rozdrabiamy. Wsypujemy posiekane pomidory, 2/3 posiekanego szczypiorku i 2/3 nasion słonecznika.
- Dodajemy majonez, i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- łyżeczką do każdego białka jaj nakładamy farsz równomiernie rozprowadzając po całości. Jajka wykładamy do pojemnika lub na półmisek i posypujemy pozostałym słonecznikiem i szczypiorkiem.
Zdjęcia





