Pyszna bułka kebabowa

Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu bułka kebabowa. Delikatna, mięciutka i puszysta. Jedna bułka wystarczy na zrobienie czterech kebabów. Bułkę możemy śmiało mrozić, po rozmrożeniu smakuje również wyśmienicie.

Składniki:

  • 400 gram mąki pszennej
  • 100 gram jogurtu naturalnego, u mnie typu greckiego
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 10 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 25 gram świerzych drożdży
  • do posmarowania ciasta 1 małe jajko ja użyłam samego białka
  • garść sezamu

Przygotowanie:

  • do dużej miski odmierzamy i wsypujemy mąkę.
  • do ciepłej ale nie gorącej wody wkruszamy drożdże, dodajemy do nich łyżkę wcześniej odmierzonej mąki. Dokłądnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdzy i odstawiamy na ok 10 min.
  • Po tym czasie do miski z mąką dodajemy sól, olej/oliwę oraz jogurt. Wlewamy nasz rozczyn drożdży i dokładnie mieszamy.
  • wymieszane ciasto zaczynamy wyrabiać dłońmi aż stanie się jednolite i gładkie. Mi to zajeło ok 10-15 minut.
  • wyroione ciasto wyciągamy z miski, dno miski i boki smarujemy odroiną oliwy/oleju a następnie umieszamy w niej ciasto. Miskę z wierzchu przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozpłaszczamy w dłoniach a nastęnie rozwałkowujemy na kształt równego, gładkieko koła o średnicy ok 30 cm.
  • wierzch ciasta dokłądnie smarujemy roztrzepanym białkiem lub żółtkiem a nastęnie posypujemy sezamem.
  • gotową bułkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 25 minut do momentu aż bułka się ładnie zrumieni.
  • po upieczeniu bułkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu bułkę przekrajamy.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.