Twarogowe racuchy z rodzynkami to świetny pomysł na pyszny deser lub obiad/kolacje na słodko. Bardzo proste w przygotowaniu, zasmakują nie tylko dzieciom :). Rodzynki możemy zastąpić suszoną żurawiną lub pominąć jeśli nie lubimy.
Składniki:
- 25 gram drożdzy
- 250 gram twarogu półtłustego
- 1,5 szklanki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml,
- 1 szkalnka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania rachuchów
- olej do smażenia
- 1-2 garści rodzynek
Przygotowanie:
- drożdże wkruszamy do miseczki, rozcieramy z cukrem łyżką mąki oraz ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy i dostawaimy do wyrośnięcia.
- Do miski wsypuejmy pozostałą mąke. Wbijamy jajka, dodajemy wyrośnięty rozczyn i dokładnie mieszamy. Natępnie wkruszamy twaróg, wsypujemy rodzynki i dokłądnie mieszmy.
- na rozgrzaną patelnie z olejem nakładamy przy pomocy łyżki porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na rumiano.
- Po usmażeniu ściągamy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierem, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem.
Zdjęcia
Ile suchy drożdży dodać zamiast świeżaków?
nie wiem, w internecie można znaleźć przeliczniki 🙂