Twarogowe racuchy z rodzynkami

Twarogowe racuchy z rodzynkami to świetny pomysł na pyszny deser lub obiad/kolacje na słodko. Bardzo proste w przygotowaniu, zasmakują nie tylko dzieciom :). Rodzynki możemy zastąpić suszoną żurawiną lub pominąć jeśli nie lubimy.

Składniki:

  • 25 gram drożdzy
  • 250 gram twarogu półtłustego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml,
  • 1 szkalnka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania rachuchów
  • olej do smażenia
  • 1-2 garści rodzynek

Przygotowanie:

  • drożdże wkruszamy do miseczki, rozcieramy z cukrem łyżką mąki oraz ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy i dostawaimy do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypuejmy pozostałą mąke. Wbijamy jajka, dodajemy wyrośnięty rozczyn i dokładnie mieszamy. Natępnie wkruszamy twaróg, wsypujemy rodzynki i dokłądnie mieszmy.
  • na rozgrzaną patelnie z olejem nakładamy przy pomocy łyżki porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na rumiano.
  • Po usmażeniu ściągamy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierem, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.