Krokiety gyros

Krokiety gyros to świetna propozycja na rodzinny obiad lub ciepłą przekąskę. Proste w przygotowaniu. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych krokietów 🙂 . Polecam serdecznie wszystkim wielbicielom krokietów jak i smaku kurczaka w przyprawie gyros.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i1/2 szklanki wody, najlepiej gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 1 większa podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 200 gram sera żółtego w kawałku
  • pół większej czerwonej papryki
  • mała puszka kukurydzy 140 gram
  • cebula (można pominąć) ja robiłam bez
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa do smażenia

Pozostałe składniki:

  • jajka i bułka tarta do panierki

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • cebulę, paprykę, ogórki oraz kurczaka kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • na patelnię wlewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej kurczaka. Dodajemy przyprawę do gyrosa, ok 3/4 opakowania i mieszając smażymy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie będziemy smażyć naleśniki,
  • do miski/garnka przekładamy wszystkie składniki na naleśniki. Miksujemy krótko aż wszystkie składniki się z sobą połączą i powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawiamy na ok 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki. Z tej proporcji ciasta powinno wyjść ok 10-13 naleśników. Usmażone naleśniki odstawiamy do przestygnięcia.
  • do wystudzonego kurczaka dodajemy odcedzoną kukurydzę, pokrojoną paprykę, ogórki i starty ser. Całość dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik wykładamy i rozprowadzamy ok 2 łyżki farszu a następne zwijamy,
  • naleśniki możemy zwinąć jak tradycyjne krokiety lub po prostu zwinąć w rulon i przed panierowaniem przekroić na pół, robimy tak jak lubimy 🙂
  • zwinięte naleśniki panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Opanierowane krokiety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej stron.
  • Gotowe krokiety możemy podać same jak i z surówką, ketchupem czy sosem czosnkowym

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *