Karkówka po Zbójnicku to mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko w towarzystwie dużej ilości warzyw. Bardzo smaczna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Idealna na różnego rodzaju imprezy jak i na co dzień. U mnie podawana z tłuczonymi ziemniakami.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- karkówka, u mnie 6 plastrów
- 2 cebule
- 3 papryki, u mnie czerwona, żółta i zielona,
- kilka większych pieczarek
- 3-4 większe ogórki konserwowe, można użyć kiszone
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- tłuszcz do smażenia, u mnie smalec
Składniki na sos:
- 2 łyżki musztardy, ja użyłam sarebską
- 3/4 szklanki wody, szklanka o pojemności 250 ml
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki ulubionego ketchupu
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka cukru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- umytą paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ogórki w półsłupki, pieczarki w paseczki lub większą kostkę.
- plastry karkówki rozbijamy lekko tłuczkiem z dwóch stron i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką.
- w misce dodajemy wszystkie składniki na sos. Mieszamy aż będzie jednolity.
- na patelni na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy plastry karkówki na rumiano z obu stron.
- na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę plastrów karkówki, przykrywamy połową warzyw, na warzywach układamy pozostałą karkówkę. Wykładamy resztę warzyw i polewamy po wierzchu wcześniej przygotowanym sosem,
- gotową karkówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy pod przykryciem ok 2 h do momentu aż mięsko będzie mięciutkie.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Karkówka po Zbójnicku jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!