Budyniowiec ze śliwkami to pyszne ciasto, z lekko korzenną nutą. Słodko-kwaskawe, z wyśmienitym kruchym ciastem i rozpływającą się w ustach masą budyniową. W sam raz do kawy czy herbaty, na co dzień czy na imprezę. Bardzo proste w przygotowaniu. Cała blacha u mnie znikneła w jeden dzień. Goście byli zachwyceni i każdy sięgał po dokładkę.
Składniki na ciasto kruche:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru, lub drobnego cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 gram margaryny/masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 4 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1300 ml mleka
- 8 łyżek cukru lub więcej, wg uznania
- 125 gram masła lub margaryny
Pozostałe składniki:
- śliwki ok 400-500 gram
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- przygotowanie kruchego ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier , proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej. Ciasta zawijamy w folię, większą część ciasta wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia a mniejszą wkładamy do zamrażarki.
- Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż lekko się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie zajmiemy się śliwkami.
- śliwki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i mieszamy z cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika.
- przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy 1 l mleka wraz z 8-9 łyżkami cukru, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie oraz mąkę. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 1 minutę. Po tym czasie dodajemy rozdrobnione masło i mieszamy do jego rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa.
- Gotową gorącą masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Na masę wykładamy śliwki.
- Wyciągamy z zamrażarki mniejszą część kruchego ciasta które ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na śliwki.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 60 minut aż ładnie się zrumieni, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ja ciasto włożyłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
- przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia
Czy mogą być śliwki mrożone?
tak, tylko ja bym je rozmroziła i odsączyła przed wyłożeniem na ciasto 🙂