Gwiazda makowa jest przepyszna i prosta w przygotowaniu. Efektownie się prezentuje. Idealnie komponuje się smakowo z cytrynowym lub pomarańczowym lukrem. Świetna propozycja na ciasto makowe w sezonie zimowo-świątecznym.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na gwiazdę:
- 500 gram mąki pszennej, ja użyłam tortowej
- 30 gram świeżych drożdży
- 3/4 puszki masy makowej
- 2 jajka L
- 50 gram masła/margaryny
- 50 gram cukru
- 180 ml mleka
Pozostałe składniki:
- 1 małe jajko do posmarowania ciasta
- na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru trochę soku z wyciśniętej pomarańczy lub cytryny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie. Do wgłębienia wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.
- po tym czasie wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki zaczną się z sobą łączyć dodajemy przestudzone masło/margarynę. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Gdyby za bardzo się kleiło podsypujemy więcej mąki.
- wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je z miski przez chwile na stolnicy/blacie lekko oprószonym mąką chwilę zagniatamy.
- gotowe ciasto drożdżowe dzielimy na 4 równe części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok 24/25 cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Po Cieście rozsmarowujemy 1/3 masy makowej zostawiając ok 1 cm wolnego brzegu.
- Następnie rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i nakładamy go na pierwszy lekko dociskając. Smarujemy połową pozostałej masy i przykrywamy 3 rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Smarujemy pozostałą masą i przykrywamy rozwałkowaną ostatnią częścią ciasta. Całość delikatnie dociskamy.
- Na środek koła przykładam szklankę, lekko odbijam aby dobrze widzieć środek. Kolejno od kółka zaczynamy dzielić na części. Ja najpierw podzieliłam na 4, poźniej na 8 i na 16.
- Następnie bierzemy po 2 boki ciast. Jeden wywijamy 3-4 razy w prawo a drugi w lewo. Łączymy z sobą końcówki sklejając. W ten sposób powstanie nam gwiazda.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 30 minut aż pięknie się zrumieni.
- Po przestudzeniu polewamy lukrem, u mnie pomarańczowym.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ile dni wcześniej można zrobić tą gwiazdę?
Jak długo jest świeże?
Powiem szczeże że u mnie w przeciągu 1 dnia została zjedzona :).
To jest ciasto deożdżowe więc najlepsze jest w dniu zrobienia lub dzień wcześniej 🙂
Drożdżowe ciasto ma to do siebie że nawet nie świeże jest dobre , ja piekę dzień przed świętami
Uwielbiam takie ciasta, piekę je cały rok 🙂