Dyniowy przekładaniec

Dyniowy przekładaniec to ciasto puszyste, lekkie i wilgotne. Po prostu przepyszne. Z lekko korzenną nutą. Idealne na poobiedni deser, na co dzień i od święta. Wyśmienicie smakuje w sezonie jesienno-zimowym kiedy jest czas na dynię. Niewątpliwym ułatwieniem jest fakt że nie trzeba piec dyni co skraca czas jego przygotowania. Serdecznie polecam :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasto dyniowe:

  • 4 duże jajka L lub 5 małych M
  • 2 bez czubka szklanki drobno startej dyni na drobnych oczkach tarki , szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 gram serka mascarpone
  • 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • Przygotowanie ciasta: obraną dynię ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
  • jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy olej. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z proszkiem, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy startą dynię i miksujemy do połączenia się składników.
  • ciasto przelewamy do blaszki, ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka.
  • po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Wystudzone ciasto wyciągamy z blaszki i przekrawamy na pół. Jedną połowę umieszczamy ponownie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki skrajamy trochę okruszków do miski które posłużą do posypania wierzchu ciasta.
  • Przygotowanie masy: Galaretki rozpuszczamy w jednym kubku gorącej wody pojemość 300 ml. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone i ubijamy na sztywno, cały czas miksując wlewamy przestudzoną ale nie tężejącą galaretkę. Króciutko miksujemy do połączenia składników.
  • na dyniowy spód wykładamy połowę masy śmietanowej i równomiernie rozprowadzamy po cieście. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Wykładamy pozostałą masę i posypujemy okruszkami z ciasta które lekko dociskamy do masy.
  • gotowy dyniowy przekładaniec wstawiłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *