Domowe praliny/ciasteczka cake pops to idealny pomysł na szybki deser gdy zostanie nam trochę suchego ciasta. Zajadają się nimi zarówno dzieci jak i dorośli. Ja zrobiłam wersję cake pops bez polewy ale jeśli tylko mamy ochotę to można zrobić je w polewie z białej lub mlecznej czekolady.
Składniki:
- 500, u mnie 510 gram suchego ciasta biszkoptowego lub babkowego
- 250 gram serka mascarpone
- 3 pełne łyżki kremu czekoladowego typu nutella
- ulubiona posypka, u mnie wiórki kokosowe i kolorowa cukrowa posypka
- opcjonalnie wg upodobania ulubiona polewa czekoladowa
Przygotowanie:
- Ciasto rozkruszamy w dłoniach na drobno i przekładamy do dużej miski, dodajemy mascarpone i krem czekoladowy.
- dokładnie wyrabiamy dłońmi aż powstanie jednolita, wilgotna masa. Następnie z powstałego ciasta odrywamy kawałki w dłońmi formujemy z nich kuleczki. (Jeśli mamy polewę czekoladową to maczamy w polewie, ja ten krok pominęłam gdyż nie chciałam aby były zbyt słodkie).
- Kolejno kuleczki obtaczamy w ulubionej posypce i układamy na półmisku.
- Domowe praliny/ciasteczka cake pops możemy zajadać 🙂
Zdjęcia
Przepis na „domowe praliny/ciasteczka cake pops” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!