Domowe praliny/ciasteczka cake pops

Domowe praliny/ciasteczka cake pops to idealny pomysł na szybki deser gdy zostanie nam trochę suchego ciasta. Zajadają się nimi zarówno dzieci jak i dorośli. Ja zrobiłam wersję cake pops bez polewy ale jeśli tylko mamy ochotę to można zrobić je w polewie z białej lub mlecznej czekolady.

Składniki:

  • 500, u mnie 510 gram suchego ciasta biszkoptowego lub babkowego
  • 250 gram serka mascarpone
  • 3 pełne łyżki kremu czekoladowego typu nutella
  • ulubiona posypka, u mnie wiórki kokosowe i kolorowa cukrowa posypka
  • opcjonalnie wg upodobania ulubiona polewa czekoladowa

Przygotowanie:

  • Ciasto rozkruszamy w dłoniach na drobno i przekładamy do dużej miski, dodajemy mascarpone i krem czekoladowy.
  • dokładnie wyrabiamy dłońmi aż powstanie jednolita, wilgotna masa. Następnie z powstałego ciasta odrywamy kawałki w dłońmi formujemy z nich kuleczki. (Jeśli mamy polewę czekoladową to maczamy w polewie, ja ten krok pominęłam gdyż nie chciałam aby były zbyt słodkie).
  • Kolejno kuleczki obtaczamy w ulubionej posypce i układamy na półmisku.
  • Domowe praliny/ciasteczka cake pops możemy zajadać 🙂

Zdjęcia

Przepis na „domowe praliny/ciasteczka cake pops” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *