Pieczony schab w sosie śliwkowym

Pieczony schab w sosie śliwkowym to wyśmienita propozycja na rodzinny obiad. Na co dzień jak i od święta. Prosty w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Wyśmienicie smakuje podany z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką. Pychotka. Pieczony schab w sosie śliwkowym zachwycił moich domowników.

Składniki:

  • ok 800-900 gramów schabu, u mnie 10 cienkich plasterków
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
  • 2 duże cebule
  • 150 gramów powideł śliwkowych
  • 120 gramów ulubionego ketchupu
  • 150 ml gorącej wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  • Plastry schabu z obu stron oprószamy przyprawami. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.
  • Schab obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
  • w międzyczasie łączymy powidła z ketchupem oraz wodę z sosem sojowym.
  • na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę przez kilka minut.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę mięsa, i rozsmarowujemy po nim połowę powideł i wykładamy połowę cebuli. Wykładamy pozostały schab, powidła oraz cebulę.
  • Zalewamy wodą z sosem sojowym. Naczynie przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy 1,5 h. Tak aby mięso było miękkie, możemy sprawdzić nakłuwając widelcem. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.
  • Pieczony schab w sosie śliwkowym najlepiej smakuje podany z tłuczonymi ziemniakami i domową surówką.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *