Ciasto musztarda jest wypiekiem z notesu mojej mamy. Pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto z dodatkiem tartych jabłek i nuty cynamonu. Bardzo proste w wykonaniu świetnie wkomponuje się do popołudniowej kawy lub herbaty 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 12 łyżek oleju
- 12 łyżek tartych jabłek ( 2 sztuki)
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki cynamonu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- ubijamy całe jajka mikserem, wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści,
- następnie etapami dodajemy olej oraz mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia,
- na koniec dodajemy utarte na grubych oczkach jabłka, całość mieszamy,
- Wymieszane ciasto wykładamy do podłużnego prodiża bądź 2 blach keksówek (można też użyć tortownicy)
- ciasto pieczemy 1-1.5 godziny w temp 200 stopni do suchego patyczka
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia