Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i kapustą to świetny sposób na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa z kapustą na ziemniakach przykryte zapieczonym serem to treściwy posiłek idealny na chłodniejsze dni :).
Składniki:
- 0,5 kg karkówki
 - pół główki mniejszej białej kapusty
 - 6 średnich ziemniaków
 - 300 ml śmietany 12%
 - 1-1,5 łyżki ulubionej przyprawy do mięsa
 - 2 ząbki czosnku
 - 150 gram mozzarelli ( 1,5 kulki)
 - przyprawy: sól, pieprz,tymianek,oregano,
 - olej do smażenia
 
Przygotowanie:
- ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie,
 - karkówkę kroimy w plastry a następnie w poprzek na cieniutkie mniejsze kawałeczki, obsypujemy przyprawą i odstawiamy na chwilę,
 - kapustę drobno szatkujemy,
 - na patelnię dodajemy olej i smażymy mięso wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, usmażone mięso przekładamy naczynia żaroodpornego,
 - na pozostałym po mięsie tłuszczu smażymy kapustę, pieprzymy i solimy, następnie dusimy pod przykryciem często mieszając do momentu aż kapusta zmięknie, ok 10 min ,
 - gdy kapusta zmięknie dodajemy do niej połowę śmietany, dokładnie mieszamy i dusimy razem jeszcze kilka minut,
 - na końcu do kapusty dodajemy nasze mięso z karkówki, całość dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz,
 - w naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy pędzelkiem tłuszcz który został nam po wcześniej wyłożonym mięsie,
 - na spód naczynia żaroodpornego wykładamy wcześniej ugotowane i odcedzone ziemniaki następnie mięso z kapustą,
 - wierzch zapiekanki posypujemy suszonymi ziołami: tymiankiem i oregano i wylewamy/ rozprowadzamy resztę śmietany,
 - całość posypujemy startym na grubych oczkach serem i pieczemy w piekarniku bez przykrycia ok 40 min w temperaturze 200 stopni,
 
Zdjęcia








                    
                    
                    
Uwielbiam zapiekanki i z chęcią i ten przepis wypróbuję 😉