Ekspresowy sernik cappuccino

Ekspresowy sernik cappuccino to pyszne ciasto, którego wykonanie zajmie Ci maksymalnie 20 minut ! :). Świetne połączenie delikatnej, kremowej serowej masy z mięciutkimi nasączonymi cappuccino biszkoptami. Wyśmienite ciasto bez pieczenia które musicie wypróbować.

Składniki:

  • 600 gram podłużnych biszkoptów deserowych, ( u mnie 3 opakowania po 200 gram)
  • 300 gram masła
  • 1,5 kg serka śmietankowego z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 duży kubek zaparzonej kawy cappuccino ( u mnie smak orzechowy, zrobiony z 3 czubatych łyżek)
  • 330 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • do miski/garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy budynie, mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy,
  • w dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem, gdy masło ładnie się rozpuści i połączy z cukrem, dodajemy serek z wiaderka, jajka i dokładnie mieszamy,
  • do połączonej masy dodajemy mleko z budyniami (przemieszane przed wlaniem do masy) i cały czas mieszając czekamy aż masa zgęstnieje, gdy zacznie się gotować, wyłączamy gaz,
  • na dno blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów,
  • na biszkopty wylewamy i rozprowadzamy połowę masy serowej,
  • na masę serową wykładamy drugą warstwę nasączonych cappuccino biszkoptów, i wylewamy drugą połowę masy,
  • pozostałe biszkopty możemy rozkruszyć na mniejsze kawałki, nasączyć w kawie i ułożyć na wierzchu ciasta,
  • ciasto wstawiamy na kilka godzin lecz najlepiej na całą noc do lodówki do schłodzenia.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.