Ekspresowy sernik cappuccino

Ekspresowy sernik cappuccino to pyszne ciasto, którego wykonanie zajmie Ci maksymalnie 20 minut ! :). Świetne połączenie delikatnej, kremowej serowej masy z mięciutkimi nasączonymi cappuccino biszkoptami. Wyśmienite ciasto bez pieczenia które musicie wypróbować.

Składniki:

  • 600 gram podłużnych biszkoptów deserowych, ( u mnie 3 opakowania po 200 gram)
  • 300 gram masła
  • 1,5 kg serka śmietankowego z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 duży kubek zaparzonej kawy cappuccino ( u mnie smak orzechowy, zrobiony z 3 czubatych łyżek)
  • 330 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • do miski/garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy budynie, mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy,
  • w dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem, gdy masło ładnie się rozpuści i połączy z cukrem, dodajemy serek z wiaderka, jajka i dokładnie mieszamy,
  • do połączonej masy dodajemy mleko z budyniami (przemieszane przed wlaniem do masy) i cały czas mieszając czekamy aż masa zgęstnieje, gdy zacznie się gotować, wyłączamy gaz,
  • na dno blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów,
  • na biszkopty wylewamy i rozprowadzamy połowę masy serowej,
  • na masę serową wykładamy drugą warstwę nasączonych cappuccino biszkoptów, i wylewamy drugą połowę masy,
  • pozostałe biszkopty możemy rozkruszyć na mniejsze kawałki, nasączyć w kawie i ułożyć na wierzchu ciasta,
  • ciasto wstawiamy na kilka godzin lecz najlepiej na całą noc do lodówki do schłodzenia.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *