Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i kapustą

Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i kapustą to świetny sposób na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa z kapustą na ziemniakach przykryte zapieczonym serem to treściwy posiłek idealny na chłodniejsze dni :).

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki
  • pół główki mniejszej białej kapusty
  • 6 średnich ziemniaków
  • 300 ml śmietany 12%
  • 1-1,5 łyżki ulubionej przyprawy do mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 gram mozzarelli ( 1,5 kulki)
  • przyprawy: sól, pieprz,tymianek,oregano,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie,
  • karkówkę kroimy w plastry a następnie w poprzek na cieniutkie mniejsze kawałeczki, obsypujemy przyprawą i odstawiamy na chwilę,
  • kapustę drobno szatkujemy,
  • na patelnię dodajemy olej i smażymy mięso wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, usmażone mięso przekładamy naczynia żaroodpornego,
  • na pozostałym po mięsie tłuszczu smażymy kapustę, pieprzymy i solimy, następnie dusimy pod przykryciem często mieszając do momentu aż kapusta zmięknie, ok 10 min ,
  • gdy kapusta zmięknie dodajemy do niej połowę śmietany, dokładnie mieszamy i dusimy razem jeszcze kilka minut,
  • na końcu do kapusty dodajemy nasze mięso z karkówki, całość dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz,
  • w naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy pędzelkiem tłuszcz który został nam po wcześniej wyłożonym mięsie,
  • na spód naczynia żaroodpornego wykładamy wcześniej ugotowane i odcedzone ziemniaki następnie mięso z kapustą,
  • wierzch zapiekanki posypujemy suszonymi ziołami: tymiankiem i oregano i wylewamy/ rozprowadzamy resztę śmietany,
  • całość posypujemy startym na grubych oczkach serem i pieczemy w piekarniku bez przykrycia ok 40 min w temperaturze 200 stopni,

Zdjęcia

One Comment on “Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i kapustą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *