Pieczona karkówka z warzywami w foliowym rękawie to prosty przepis na smaczny i treściwy posiłek dla całej rodziny. Świetny przepis dla osób które lubią dobrze zjeść przy małym nakładzie pracy 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 600 gram karkówki
- 1 średnia cukinia
- 1 większa marchewka
- 1 duża cebula
- ok 600 gram ziemniaków
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: majeranek, tymianek, słodka papryka ostra papryka (opcjonalnie), sól, pieprz , ulubiona mieszanka przypraw do warzyw ( ja użyłam przypraw do warzyw z grilla)
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- karkówkę kroimy w cienkie plastry, przekładamy do miski, dodajemy ketchup, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Mięso mieszamy, odstawiamy na chwilę do zamarynowania,
- obrane ziemniaki kroimy w połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości,
- cukinię kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak ziemniaki, obraną marchewkę w mniejsze słupki a cebulę w piórka,
- warzywa przekładamy do miski, dodajemy olej, sól oraz przyprawę do warzyw, dokładnie mieszamy,
- do warzyw przekładamy zamarynowane mięso, całość układamy w foliowym rękawie do pieczenia,
- rękaw zawiązujemy z dwóch stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy do pieczenia, wierzch rękawa nakłuwamy szpilką bądź igłą robiąc 2-3 dziurki.
- Karkówkę z warzywami pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok 75 minut. W celu przyrumienienia mięsa i ziemniaków rozcinamy foliowy rękaw ok 15 minut przed końcem pieczenia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Świetny przepis, uwielbiam karkówkę pieczoną w piekarniku:)