Waflowy przekładaniec to pyszny i prosty wafel przekładany kremem kakaowo-orzechowym oblany polewą czekoladową. Bardzo stary przepis z kulinarnego zeszytu mojej mamy. Idealny na każdą okazję. Powrót do smaków dzieciństwa :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na przekładańca:
- 6 dużych kwadratowych wafli
- 1,5 kostki margaryny lub 375 gram masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 100 gram orzechów laskowych
Składniki na polewę :
- 1/3 kostki margaryny lub ok 85 gram masła
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka wody
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do rondelka/garnka wsypujemy cukier,cukier wanilinowy, dodajemy kakao oraz mleko. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i połączenia składników w jednolitą masę/polewę, następnie odstawiamy do ostygnięcia,
- orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy je ok 10-15 min aż skórka z orzechów popęka i ściemnieje. uprażone orzechy odstawiamy do przestygnięcia, po tym czasie orzechy rozcieramy w dłoniach aby pozbyć się z nich skórki, następnie mielimy/rozdrabniamy w blenderze na drobne kawałki,
- margarynę/masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch, następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce ostygniętej masy kakowej. Gdy masa będzie gotowa dodajemy orzechy, chwile miksujemy do połączenia się składników,
- wafle kolejno smarujemy masą, układamy jeden na drugim dobrze dociskając, na wierzchu układamy np. deskę do krojenia, obciążamy i odstawiamy na godzinę,
- Przygotowanie polewy: do rondelka przekładamy wszystkie składniki na polewę, mieszamy aż wszystko się rozpuści i ładnie połączy, gotową lekko przestygniętą polewę rozprowadzamy po wierzchu wafla i odstawiamy na ok 2 h,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Czym można zastąpić orzechy? Niestety odpada każdy ich rodzaj. :/
może migdały ?:)