Łatwe w przygotowaniu, pyszne pyzy z mięsem. Świetny przepis na wykorzystanie mięsa pozostałego z ugotowanego rosołu. Dobrze smakują świeżo po ugotowaniu polane okrasą z cebulką jak i na drugi dzień, przekrojone na pół i odsmażone na patelni 🙂
Składniki:
- ok 400 gram obranego mięsa z rosołu u mnie ze skrzydła indyka i 5 skrzydełek kury,
- ok 600 gram ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- ok 1 szklanka mąki pszennej, 120 gram, ja użyłam pełnoziarnistej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie przeciskamy do miski przez praskę,
- cebulę kroimy i podsmażamy na patelni,
- obrane z kości mięso rozdrabniamy w blenderze lub mielimy przez maszynkę, dodajemy przesmażoną cebulkę i doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem,
- do miski z ziemniakami wbijamy jajko, dodajemy trochę soli, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagniatamy na jednolite ciasto,
- z mięsnego farszu formujemy ok 16 kulek w zależności od tego jakiej wielkości chcemy pyzy,
- w garnku zagotowujemy osolona wodę z odrobiną oleju,
- na stolnicy z przygotowanego ciasta robię wałek i dzielę go na 16 równych części,
- kawałki ciasta rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy na środek kulkę z farszu i oblepiamy szczelnie mięso, formując kulki,
- gotowe pyzy wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch,
- ugotowane pyzy wykładamy na durszlak i przelewamy ciepłą wodą i od razu podajemy z ulubioną okrasą lub śmietaną, w zależności od wielkości garnka możemy gotować pyzy partiami, ja gotowałam dwoma partiami po 8 pyz, u mnie pyzy podawane były z cebulką podsmażaną na smalcu,
Zdjęcia
To nie pyzy tylko knedle. W moim domu pyzy są robione z ziemniaków surowych plus ziemniaki gotowane. Knedle robi się z ziemniaków gotowanych .
Różnie się mówi, :). Knedle również mogą być 🙂
Jak zwał tak zwał , ale na pewno są pyszne.