Makaron z boczkiem i serkiem mascarpone

Bajecznie prosty makaron z wędzonym boczkiem i serkiem mascarpone to świetny pomysł na szybki i treściwy obiad lub kolację z 5 składników. Zrobisz go krócej niż w 20 min :)!. Przypadnie do gustu również fanom Carbonary. 🙂

Składniki:

  • ok 350 gram makaronu, najlepiej penne lub świderki
  • 300 gram wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 250 gram serka mascarpone
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • boczek i cebulę kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki,
  • na dużej patelni podsmażamy boczek, gdy się podsmaży i ładnie zrumieni dodajemy cebulę, całość mieszamy i smażymy aż cebulka się zeszkli,
  • w między czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron, wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy,
  • do boczku i cebulki dodajemy serek mascarpone, całość mieszamy i dusimy do momentu aż serek ładnie się rozpuści i stworzy kremowy sos,
  • do gotowego sosu dodajemy makaron, mieszamy do połączenia wszystkich składników, wyłączamy gaz, posypujemy świeżą natką pietruszki,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *