Waflowy przekładaniec

Waflowy przekładaniec to pyszny i prosty wafel przekładany kremem kakaowo-orzechowym oblany polewą czekoladową. Bardzo stary przepis z kulinarnego zeszytu mojej mamy. Idealny na każdą okazję. Powrót do smaków dzieciństwa :).

Składniki na przekładańca:

  • 6 dużych kwadratowych wafli
  • 1,5 kostki margaryny lub 375 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 gram orzechów laskowych

Składniki na polewę :

  • 1/3 kostki margaryny lub ok 85 gram masła
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

  • do rondelka/garnka wsypujemy cukier,cukier wanilinowy, dodajemy kakao oraz mleko. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i połączenia składników w jednolitą masę/polewę, następnie odstawiamy do ostygnięcia,
  • orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy je ok 10-15 min aż skórka z orzechów popęka i ściemnieje. uprażone orzechy odstawiamy do przestygnięcia, po tym czasie orzechy rozcieramy w dłoniach aby pozbyć się z nich skórki, następnie mielimy/rozdrabniamy w blenderze na drobne kawałki,
  • margarynę/masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch, następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce ostygniętej masy kakowej. Gdy masa będzie gotowa dodajemy orzechy, chwile miksujemy do połączenia się składników,
  • wafle kolejno smarujemy masą, układamy jeden na drugim dobrze dociskając, na wierzchu układamy np. deskę do krojenia, obciążamy i odstawiamy na godzinę,
  • Przygotowanie polewy: do rondelka przekładamy wszystkie składniki na polewę, mieszamy aż wszystko się rozpuści i ładnie połączy, gotową lekko przestygniętą polewę rozprowadzamy po wierzchu wafla i odstawiamy na ok 2 h,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *