Chleb bez użycia drożdży z dodatkiem sody oczyszczonej, na kefirze. Każdy jest w stanie go zrobić. Świetne rozwiązanie gdy nie chcemy wychodzić z domu a jest problem z dostaniem drożdży :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej
- ok 400 ml kefiru naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- łyżka masła do nasmarowania formy
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy,
- do mąki stopniowo dodajemy kefir, zaczynamy wyrabiać ciasto,
- wyrobione gładkie ciasto przekładamy do formy keksowej o wymiarach 30×11 cm wysmarowanej masłem,
- gotowy chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40-45 min aż ładnie się zarumieni,
- upieczony chleb studzimy na kratce,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia