Kurczak z włoszczyzną w sosie jogurtowo-śmietanowym to proste danie z wykorzystaniem końcówek jarzyn które gdzieś plączą się po lodówce :). Lekko chrupiące warzywa, soczysty kurczak w kremowo śmietanowym sosie z nutą curry, podane z ugotowanym ryżem. Całkiem przypadkowo skomponowane danie w mojej rodzinie zrobiło furorę :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół małego selera
- kawałek pora
- pół dużej marchewki
- pół dużej pietruszki
- 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12, 18%
- 1 łyżeczka przyprawy curry lub więcej w zależności od intensywności jaką chcemy uzyskać 🙂
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 torebki ryżu – 200-300 gram
- ok pół pęczka świeżej natki pietruszki
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obraną włoszczyznę kroimy w dość cienkie słupki a pora w półplasterki, cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
- piersi z kurczaka kroimy w paseczki
- na patelni na rozgrzanej oliwie/oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli przekładamy włoszczyznę, dokładnie mieszamy, doprawiamy curry, solą i pieprzem, podsmażamy pod przykryciem co raz mieszając ok 5 min, ( warzywa możemy podlać niewielką ilością wody),
- po tym czasie do warzyw dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy, i smażymy/dusimy pod przykryciem do momentu aż kurczak nie będzie surowy, co jakiś czas mieszając,
- w międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie ryż wg instrukcji na opakowaniu,
- gdy kurczak będzie gotowy dodajemy jogurt/śmietanę (ja użyłam pół na pól śmietany i jogurtu greckiego), mieszamy do momentu połączenia się składników i całość dudsimy chwilę aż śmietana/jogurt lekko się zredukuje,
- gotowe danie doprawiamy jeszcze w razie konieczności i dodajemy posiekaną natkę pietruszki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia