Przepyszne bułeczki czosnkowe które są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, dla mnie idealne :). Przepis który znalazłam w internecie i na pewno zostanie ze mną na dłużej. Proste w przygotowaniu, w sam raz dla miłośników czosnku.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 750 gram mąki pszennej
- 40 gram świeżych drożdży
- 3 jajka
- 350 ml ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek oleju
- 80 gram miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- większa szczypta soli
- 2 łyżki mleka
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do dużej miski przekładamy rozkruszone drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłą wodę, dokładnie mieszamy aż drożdże się rozpuszczą,
- następnie od razu przesypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, wbijamy 2 jajka i wyrabiamy ciasto, w razie potrzemy można jeszcze podsypać trochę mąki lub podlać trochę ciepłej wody gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie,
- wyrobione ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
- w międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe: do miseczki przekładamy miękkie masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli, mieszamy widelcem do połączenia się składników,
- wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę na oprószonej mąką stolnicy lub blacie, formujemy je w rulon i następnie dzielimy/porcjujemy na bułeczki,
- bułeczki układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełniana ściereczka i odstawiamy jeszcze na ok 20 min aby trochę podrosły,
- w miseczce roztrzepujemy widelcem 1 jajko wraz z mlekiem następnie pędzelkiem smarujemy bułeczki po wierzchu,
- wyrośnięte bułeczki nacinamy nożem w dwóch lub trzech miejscach, łyżeczką rozsmarowujemy/wpychamy do środka masełko czosnkowe,
- gotowe bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż ładnie się zarumienią,
- po wyciągnięciu z piekarnika studzimy w blaszce lub na kratce,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia