Proste i pyszne maślane bułeczki drożdżowe smakują wyśmienicie same w sobie jak i również posmarowane masłem, nutellą czy dżemem :). Świetne na śniadanie, kolację czy słodką przekąskę.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na rozczyn:
- 30 gram świeżych drożdży,
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Pozostałe składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej, ja użyłam tortowej
- 100 gram masła/margaryny
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- pół szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie rozczynu: do miski wkruszamy drożdże, wsypujemy cuekier i mąkę, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10-15 min do wyrośnięcia,
- do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, wlewamy rozpuszczone i lekko przestygnięte masło/margarynę, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko i rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto, w razie potrzemy możemy dosypać trochę mąki lub dodać ciepłego mleka,
- ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, następnie przekładamy do miski na dnie lekko podsypanej mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia,
- wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na blat/stolnicę lekko obsypaną mąką. Robimy z ciasta wałek i dzielimy na ok 16 części z których formujemy bułeczki,
- bułeczki przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 min aż trochę podrosną,
- wyrośnięte bułeczki nacinamy nożem i smarujemy rozmąconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min do momentu aż ładnie się zarumienią,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia