Potrawka a’la leczo z kiełbasą i fasolą powstało u mnie jako danie czyszczące lodówkę :). Treściwe, proste w przygotowaniu, idealnie smakuje zarówno z ulubionym świeżym pieczywem czy chociażby z plackami ziemniaczanymi.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 butelka passaty pomidorowej 700 ml u mnie ziołowa
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 papryki, u mnie jedna czerwona, żółta i zielona
- 1 puszka fasoli konserwowej
- 1 pętko kiełbasy ok 300 gram
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- paprykę kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
- do garnka wlewamy passatę oraz pomidory w puszce, dodajemy odcedzoną fasolę,
- na patelni podsmażamy kiełbaskę, gdy lekko się podsmaży i wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy cebula ładnie się zeszkli przekładamy wszystko do garnka z pomidorami, który nastawiamy na gaz,
- na tłuszczu po kiełbasie podsmażamy paprykę klika minut, dolewamy oleju w razie potrzeby, podsmażoną paprykę dodajemy do pomidorów z kiełbasą,
- całość gotujemy na małym gazie pod przykryciem ok 20-25 minut co jakiś czas mieszając do momentu aż papryka i fasola będą miękkie,
- gotowe danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia