Smakowite roladki wołowe z przepisu mojego taty to świetna propozycja na pyszny mięsny obiad. To danie dla prawdziwych smakoszy :). Roladki wyśmienicie smakują z ugotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą, podane z domową surówką.
Składniki:
- 4 kotlety wołowe ( ok 1 kg. udziec wołowy, ligawa)
- 4 łyżeczki musztardy sarebskiej
- 1,5-2 łyżki chrzanu w zależności od smaku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 średnie cebule
- 1/3 kostki masła plus jedna łyżka
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 lub 3 małe ogórki kiszone
- papryka konserwowa
- 2 kostki rosołowe drobiowa i wołowa, możemy zamienić na domowy bulion lub rosół,
- kawałek żółtego sera
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- 2 cebule kroimy w półplasterki, na patelnię kładziemy łyżkę masła, gdy się rozpuści wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości na małym ogniu, uduszoną cebulkę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia,
- ogórki kiszone obieramy i kroimy w słupki, paprykę konserwową oraz ser kroimy w paski o szerokości ok 1 cm, masło kroimy w paski o szerokości ok 0,5 cm,
- kotlety wołowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa aż będą cienkie. Każdy kotlet posypujemy solą i pieprzem , kładziemy po łyżeczce musztardy i rozsmarowujemy. Na środku układamy pokrojone w słupki ogórki, paprykę, ser, masło oraz duszoną cebulkę,
- tak przygotowany kotlet zwijamy ( najpierw boki a później góra i dół). By mięso przy zwijaniu nie porwało się, od deski podważamy je nożem. Tak uformowane roladki związujemy nitką w 2-3 miejscach aby podczas smażenia i duszenia się nie rozpadły,
- na patelnie lub do metalowej brytfanny wlewamy olej, na rozgrzany olej kładziemy roladki i obsmażamy je na rumiano ze wszystkich stron,
- po obsmażeniu roladek jeśli robiliśmy je na patelni to przekładamy do metalowej brytfanki lub szerokiego garnka i podlewamy 0,5 litra wody. Dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie,słodką paprykę, pokrojoną w pół piórka jedną cebulę i wino. ( jeśli nie używamy kostek rosołowych wodę zmieniamy na 0,5 litra bulionu lub rosołu),
- Brytfankę/garnek przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok 3 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania sprawdzamy mięso na twardość,
- gdy roladki będą już miękkie dodajemy chrzan i mieszamy,
- do miski wsypujemy łyżkę mąki dodajemy odrobinę soli i mieszając wlewamy śmietanę, dobrze mieszamy tak aby nie powstały grudki,
- dobrze rozmieszaną śmietanę z mąką przelewamy do roladek i mieszamy, całość zagotowujemy i ściągamy z gazu,
- na koniec dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
Zdjęcia