Roladki wołowe w sosie chrzanowo-śmietanowym z przepisu taty

Smakowite roladki wołowe z przepisu mojego taty to świetna propozycja na pyszny mięsny obiad. To danie dla prawdziwych smakoszy :). Roladki wyśmienicie smakują z ugotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą, podane z domową surówką.

Składniki:

  • 4 kotlety wołowe ( ok 1 kg. udziec wołowy, ligawa)
  • 4 łyżeczki musztardy sarebskiej
  • 1,5-2 łyżki chrzanu w zależności od smaku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 średnie cebule
  • 1/3 kostki masła plus jedna łyżka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 lub 3 małe ogórki kiszone
  • papryka konserwowa
  • 2 kostki rosołowe drobiowa i wołowa, możemy zamienić na domowy bulion lub rosół,
  • kawałek żółtego sera
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • 2 cebule kroimy w półplasterki, na patelnię kładziemy łyżkę masła, gdy się rozpuści wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości na małym ogniu, uduszoną cebulkę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia,
  • ogórki kiszone obieramy i kroimy w słupki, paprykę konserwową oraz ser kroimy w paski o szerokości ok 1 cm, masło kroimy w paski o szerokości ok 0,5 cm,
  • kotlety wołowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa aż będą cienkie. Każdy kotlet posypujemy solą i pieprzem , kładziemy po łyżeczce musztardy i rozsmarowujemy. Na środku układamy pokrojone w słupki ogórki, paprykę, ser, masło oraz duszoną cebulkę,
  • tak przygotowany kotlet zwijamy ( najpierw boki a później góra i dół). By mięso przy zwijaniu nie porwało się, od deski podważamy je nożem. Tak uformowane roladki związujemy nitką w 2-3 miejscach aby podczas smażenia i duszenia się nie rozpadły,
  • na patelnie lub do metalowej brytfanny wlewamy olej, na rozgrzany olej kładziemy roladki i obsmażamy je na rumiano ze wszystkich stron,
  • po obsmażeniu roladek jeśli robiliśmy je na patelni to przekładamy do metalowej brytfanki lub szerokiego garnka i podlewamy 0,5 litra wody. Dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie,słodką paprykę, pokrojoną w pół piórka jedną cebulę i wino. ( jeśli nie używamy kostek rosołowych wodę zmieniamy na 0,5 litra bulionu lub rosołu),
  • Brytfankę/garnek przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok 3 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania sprawdzamy mięso na twardość,
  • gdy roladki będą już miękkie dodajemy chrzan i mieszamy,
  • do miski wsypujemy łyżkę mąki dodajemy odrobinę soli i mieszając wlewamy śmietanę, dobrze mieszamy tak aby nie powstały grudki,
  • dobrze rozmieszaną śmietanę z mąką przelewamy do roladek i mieszamy, całość zagotowujemy i ściągamy z gazu,
  • na koniec dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *