Truskawkowy sernik na zimno to pyszne ciasto bez pieczenia. Lekki, delikatny i puszysty dzięki dodatkowi śmietanki. Idealny deser na sezon truskawkowy. Smaczny kąsek dla wszystkich miłośników serników i truskawek :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 200 ml śmietany 30%
- ok 1 kg truskawek mrożonych lub świeżych, ja akurat użyłam mrożonych 900 gram
- 4 galaretki truskawkowe
- 200 gram podłużnych biszkoptów, możemy zastąpić okrągłymi lub herbatnikami, wg upodobań
- 4 łyżki cukru pudru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia,
- śmietanę ubijamy na sztywną pianę,
- do dużej miski przekładamy twaróg, miksujemy go z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując dodajemy wystudzone ale nie tężejące truskawkowe galaretki, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i mieszamy do połączenia się składników,
- na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm układamy biszkopty,
- na biszkopty delikatnie wylewamy gęstniejącą masę serową, (gdyby zdarzyło się że któryś biszkopt zacznie wypływać do góry lekko dociskamy go do dna blaszki), następnie odstawiamy do całkowitego stężenia,
- truskawki blendujemy (jeśli używamy mrożonych wcześniej je rozmrażamy),
- mus truskawkowy przelewamy do garnka, i zagotowujemy, gdy mus się zagotuje ściągamy go z gazu, wsypujemy do niego dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do momentu aż ładnie się rozpuszczą, następnie odstawiamy do całkowitego przestygnięcia,
- wystygły mus rozprowadzamy po zastygniętej warstwie serowej,
- ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Do tego oto ciastka na spód zamiast biszkoptow idealnie pasują zmiksowane sucharki z nutellia ☺️☺️☺️