Pieczony schab z ziemniakami w śmietanie

Pieczony schab z ziemniakami w śmietanie to pyszny i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego ulubiona domowa surówka i możemy cieszyć się treściwym i smacznym posiłkiem :). Mały nakład pracy plus podstawowe składniki czyli coś co w kuchni lubię najbardziej.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 1 duża cebula
  • 10 średnich ziemniaków
  • 300 ml śmietany 12%
  • 200 ml śmietany 30%
  • pół szklanki wody
  • 1 jajko
  • musztarda
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, gałka muszkatołowa
  • odrobina oleju do smażenia

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • mięso lekko roztłukujemy lub dziurkujemy, każdy plaster schabu obsypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą i pieprzem. Z obu stron smarujemy musztardą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.,
  • Ziemniaki obieramy i przekrawamy na ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka.,
  • zamarynowany schab przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron,
  • mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wokół niego układamy ziemniaki,
  • Na wierz wykładamy cebulę,
  • do rondla/garnka przekładamy śmietany, wlewamy wodę, dodajemy jajko, łyżeczkę musztardy i przyprawy ( sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową). Dokładnie mieszamy a następnie zalewamy schab wraz z ziemniakami,
  • Gotowe danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Ok 15-20 min przed końcem pieczenia odkrywamy aby danie mogło się zarumienić

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Pieczony schab z ziemniakami w śmietanie”

  1. Danie smaczne, łatwe do przyrządzenia. Ziemniaczki the best! Mąż zachwycony, jednak konsystencja sosu odstraszyła dzieciaki 🙂 Na pewno zrobię jeszcze nieraz.

    1. nie podgrzewamy. garnek służy tylko do tego aby wszystkie składniki z sobą dokładnie wymieszać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *