Pieczony schab z ziemniakami w śmietanie to pyszny i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego ulubiona domowa surówka i możemy cieszyć się treściwym i smacznym posiłkiem :). Mały nakład pracy plus podstawowe składniki czyli coś co w kuchni lubię najbardziej.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 1 duża cebula
- 10 średnich ziemniaków
- 300 ml śmietany 12%
- 200 ml śmietany 30%
- pół szklanki wody
- 1 jajko
- musztarda
- sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, gałka muszkatołowa
- odrobina oleju do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- mięso lekko roztłukujemy lub dziurkujemy, każdy plaster schabu obsypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą i pieprzem. Z obu stron smarujemy musztardą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.,
- Ziemniaki obieramy i przekrawamy na ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka.,
- zamarynowany schab przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron,
- mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wokół niego układamy ziemniaki,
- Na wierz wykładamy cebulę,
- do rondla/garnka przekładamy śmietany, wlewamy wodę, dodajemy jajko, łyżeczkę musztardy i przyprawy ( sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową). Dokładnie mieszamy a następnie zalewamy schab wraz z ziemniakami,
- Gotowe danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Ok 15-20 min przed końcem pieczenia odkrywamy aby danie mogło się zarumienić
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Danie smaczne, łatwe do przyrządzenia. Ziemniaczki the best! Mąż zachwycony, jednak konsystencja sosu odstraszyła dzieciaki 🙂 Na pewno zrobię jeszcze nieraz.
Ciekawe danie mam pytanie czy te smietany podgrzewamy w garnku czy na zimno?
nie podgrzewamy. garnek służy tylko do tego aby wszystkie składniki z sobą dokładnie wymieszać 🙂