Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką wg przepisu mojej mamy. U nas dziś z dodatkiem sezonowych świeżych wiśni :). Mi najlepiej smakuje jeszcze ciepłe do popicia z zimnym mlekiem… Mniam!!
[wp_ad_camp_5]
Składniki na rozczyn:
- 50 gram świeżych drożdży
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki ciepłego mleka ( zawsze używam szklanki o pojemności 250 ml)
- 150 gram masła lub margaryny
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- szczypta soli
- ok 3 garście wiśni
Składniki na kruszonkę:
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 60 g margaryny lub masła
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- umyte wiśnie pozbawiamy pestek,
- składniki na rozczyn rozrabiamy w kubku widelcem i odstawiamy na ok 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
- w miseczce roztrzepujemy jaja z cukrem,
- margarynę/masło rozpuszczamy a następnie mieszamy z ciepłym mlekiem,
- do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka z cukrem, mleko z tłuszczem i rozczyn drożdży. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką do wstępnego połączenia się składników a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie ok 8-10 minut.,w razie potrzeby możemy podsypać więcej mąki.,
- wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
- po tym czasie ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 min aż ciasto podrośnie,
- w międzyczasie robimy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
- gdy ciasto podrośnie wykładamy owoce, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 35 minut, do suchego patyczka
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Czy do ciasta można użyć innych owoców np śliwek. Pozdrawiam
Jak najbardziej 🙂