Ciasto owocowo-galaretkowy przekładaniec to pyszny, lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia. Banalnie prosty w przygotowaniu. Możemy użyć dowolnych ulubionych smaków galaretek i owoców w sezonie świeżych a jesienią lub zimą z syropu.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- ćwiartka średniej wielkości arbuza
- 800 ml gęstego jogurtu greckiego ja użyłam dwa kubki każdy o pojemności 400 ml
- 3 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 galaretki malinowe
- ok 200 gram herbatników
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- na dnie blachy do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników,
- odsączone brzoskwinie z syropu pokroiłam w kostkę i rozłożyłam na herbatnikach,
- gdy galaretka brzoskwiniowa będzie gęsta, tężejąca wtedy wylewamy i rozprowadzamy ją po brzoskwiniach. ( ja wylałam galaretkę zbyt mało stężałą przez co lekko wypłynęły herbatniki ale nie wpływa to na smak ciasta :)) Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia,
- galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.,
- gdy galaretki będą zimne ale nie tężejące wtedy do miski przekładamy jogurty greckie a następnie przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki mieszając cienkim strumieniem wlewamy do jogurtu galaretki. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa, wylewamy i rozprowadzamy po zastygłej warstwie brzoskwiniowej. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- galaretki malinowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia,
- arbuza pozbawiłam pestek i pokroiłam w kostkę,
- na zastygłą warstwę jogurtową wykładamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia