Przepyszny deser wzorowany na popularnym batoniku. Proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Jest tak dobre że cała blacha znika w mgnieniu oka. Ciasto jest bardzo delikatne, jeśli chcemy aby było bardziej „stałe” możemy użyć mniej masy kajmakowej :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- jedno opakowanie gofrów 250 gram, możemy użyć gofrów własnej roboty 🙂
- 1 litr śmietany 30%
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 puszka masy kajmakowej
- 2-3 garście orzeszków ziemnych solonych
- 100 gram mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżeczki cukru pudru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wykładamy gofry,
- do miski przelewamy 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%, dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru i ubijamy na sztywno,
- w międzyczasie do szklanki wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny i zalewamy ją trzema-czterema łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować, do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- gęstniejącą masę śmietanową rozprowadzamy po gofrach i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia,
- gdy masa śmietanowa zastygnie rozprowadzamy po niej masę kajmakową (możemy ją wcześniej delikatnie przygrzać aby lepiej się rozprowadzała), następnie ponownie ciasto wstawiamy do lodówki na czas ubijania pozostałej śmietany,
- pozostałe 500 ml śmietany ubijamy na sztywno z dwoma łyżeczkami cukru pudru.
- pozostałe 3 łyżeczki żelatyny również rozpuszczamy w 3-4 łyżkach wody i odstawiamy do spęcznienia. Gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować, do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy. Chwile czekamy aż masa śmietanowa zacznie tężeć.
- tężejącą śmietanę wykładamy na masę kajmakową, ciasto wstawiamy do lodówki aż masa śmietanowa stężeje,
- orzeszki siekamy, pokruszoną czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa.
- lekko przestygniętą czekoladę rozprowadzamy po cieście. Na wierzchu posypujemy orzeszkami.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Jest napisane, że część gofrow układamy na spodzie…a nie ma dalej w przepisie mowy o pozostałej części gofrów .???nie rozumiem
błąd już został poprawiony. W cieście jest jedna warstwa gofrów na spodzie.
dziękuję za spostrzeżenie 🙂
Dziękuję za informację