Placki z piersi kurczaka i włoszczyzny to świetny pomysł obiad lub imprezową ciepłą przystawkę. Delikatne i soczyste. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z podstawowych składników. Wyśmienicie smakują podane z domowym sosem czosnkowym.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka u mnie ok 400 gram
- 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w paski
- 3 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej. u mnie 5 łyżek wystarczyło
- 100 gram sera żółtego w kawałku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- włoszczyznę przekładamy na sitko/cedzak i odstawiamy do rozmrożenia,
- kurczaka kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na tarce o drobnych oczkach,
- do dużej miski przekładamy włoszczyznę, kurczaka i ser. Dodajemy żółtka, sól, pieprz oraz mąkę. Wstępnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy do całości i dokładnie mieszamy.
- placki nakładamy łyżką na patelnie lekko je spłaszczając i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na rumiano,
- po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Przepyszny obiiadek pycha https://mojewyroby.wordpress.com/zapraszam na blog