Zapiekane pulpety z ziemniakami w sosie śmietanowo-koperkowym to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Podstawowe składniki i minimum wysiłku to coś co lubię w kuchni najbardziej :). Najlepiej smakuje podane z domową surówką.
Składniki na pulpety:
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2-3 pełne łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, majeranek
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
- olej rzepakowy do smażenia
Pozostałe składniki:
- kilka większych ziemniaków
- 330 ml śmietany 30 %
- 2 jajka
- pół pęczka świeżego koperku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ok 70-100 gram ulubionego sera żółtego w kawałku
Przygotowanie:
- do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, rozdrobnioną cebulkę, doprawiamy , wyrabiamy i formujemy pulpeciki następnie obtaczamy je w mące,
- obrane ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki,
- pulpety przesmażamy na oleju na patelni z obu stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie pulpety obkładamy ziemniakami,
- garnku/rondlu mieszamy śmietanę wraz z 1 szklanką zimnej wody, dodajemy jajka, posiekany koperek, starty na drobnych oczkach ser, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos/zawiesina.
- gotowy sos równomiernie rozprowadzamy po ziemniakach i pulpetach,
- gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) i pieczemy pod przykryciem ( ja użyłam folii aluminiowej) i pieczemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie ściągamy przykrycie/folię i pieczemy jeszcze ok 10-15 min do momentu aż wierzch ładnie się zapiecze
Zdjęcia
Pychota! Zrobiłam dzisiaj na obiad, jedynie z kaszą bulgur (gotowaną osobno) zamiast ziemniaków i wyszło przepysznie, córce aż się uszy trzęsły! 🙂