Zapiekane pulpety z ziemniakami w sosie śmietanowo-koperkowym

Zapiekane pulpety z ziemniakami w sosie śmietanowo-koperkowym to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Podstawowe składniki i minimum wysiłku to coś co lubię w kuchni najbardziej :). Najlepiej smakuje podane z domową surówką.

Składniki na pulpety:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 pełne łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, majeranek
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
  • olej rzepakowy do smażenia

Pozostałe składniki:

  • kilka większych ziemniaków
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 2 jajka
  • pół pęczka świeżego koperku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ok 70-100 gram ulubionego sera żółtego w kawałku

Przygotowanie:

  • do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, rozdrobnioną cebulkę, doprawiamy , wyrabiamy i formujemy pulpeciki następnie obtaczamy je w mące,
  • obrane ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki,
  • pulpety przesmażamy na oleju na patelni z obu stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie pulpety obkładamy ziemniakami,
  • garnku/rondlu mieszamy śmietanę wraz z 1 szklanką zimnej wody, dodajemy jajka, posiekany koperek, starty na drobnych oczkach ser, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos/zawiesina.
  • gotowy sos równomiernie rozprowadzamy po ziemniakach i pulpetach,
  • gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) i pieczemy pod przykryciem ( ja użyłam folii aluminiowej) i pieczemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie ściągamy przykrycie/folię i pieczemy jeszcze ok 10-15 min do momentu aż wierzch ładnie się zapiecze

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *