Lato to najlepszy czas na uzupełnienie naszych zimowych zapasów. Obecnie rozpoczyna się dobry okres na zamarynowanie papryki. Papryka według tego przepisu jest przygotowywana w moim domu od lat. Idealnie nadaje się do każdego obiadu oraz jako dodatek do kolacji.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- około 3 kg papryki
- 7 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- olej
- ziele angielskie
- ziarna czarnego pieprzu
- gorczyca
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Paprykę dokładnie myjemy i kroimi na plastry oraz wycinamy gniazda nasienne.
- Aby zrobić zalewę do garnka wlewamy 7 szklanek wody, 1 szklankę octu, oraz dodajemy 4 łyżki cukru i 2 łyzki soli. Całość gotujemy i dokładnie mieszamy aby cukier i sól się dokładnie rozpuściła.
- Do umytych i wyparzonych słoików wrzucamy po 3 ziarna ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu i około pół łyżeczki gorczycy.
- Następnie wkładamy w miarę ciasno nasza pokrojoną paprykę.
- Słoiki z papryką zalewamy naszą wczesniej przygotowaną zalewą i dodajemy po łyżeczce oleju.
- Słoiki z papryką pasteryzujemy przez około 10-12 minut.
- Tak przygotowane słoiki odstaswiamy do piwnicy 😉
Gotowe! 😉
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia