Pieczona pierś z kurczaka z pieczarkami w śmietanie

Pieczona pierś z kurczaka z pieczarkami w śmietanie to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Wyśmienicie smakuje podana z ugotowanym ryżem i ulubioną surówką. Przepis na to danie dostałam od mojej przyjaciółki, skradło serca moich domowników :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 500 gram pieczarek
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 2 zupy w proszku francuskie cebulowe, u mnie z firmy knorr
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2-3 garści startego żółtego sera
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • pieczarki kroimy w ćwiartki a następnie podsmażamy na patelni na oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, usmażone pieczarki przekładamy do naczynia żaroodpornego,
  • umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, na talerz przesypujemy zupy, obtaczamy w niej każdy kawałek kurczaka, a następnie układamy na pieczarkach,
  • na koniec całość zalewamy śmietaną i posypujemy po wierzchu startym na grubych oczkach serem,
  • gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok 1 godzinę, pod koniec pieczenia ściągamy przykrywkę aby ser ładnie się zapiekł,
  • kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem lub ziemniakami,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *