Ciasto Malinowa dama to przepyszne połączenie biszkoptu z rozpływającą się w ustach masą i galaretką. Raj dla podniebienia. Efektowne i proste w przygotowaniu. Zaskoczy swoim smakiem domowników jak i gości. Ten przepis wśród mojej rodziny i znajomych zrobił furorę. 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka L
- 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki
- 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 3 galaretki malinowe
- 2 budynie malinowe u mnie z cukrem każdy po 60 gram
- 1 litr mleka
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 gram masła
- 5-6 łyżek cukru
- woda z sokiem lub syropem malinowym do nasączenia biszkoptu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie masy budyniowej: 700 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budynie z mąką tak aby nie powstały grudki. Rozrobioną masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- w dwóch szklankach gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki malinowe, odstawiamy do przestygnięcia, następnie przelewamy do pojemnika lub głębokiego talerza i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia,
- Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczypta soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy przy pomocy szpatułki i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, przestygnięty biszkopt wyciągamy z formy, delikatnie skrajamy przypieczoną wierzchnią „skórkę” po to aby masa lepiej przystawała do ciasta, następnie biszkopt ponownie umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem,
- biszkopt lekko nasączamy wodą rozrobioną z sokiem/syropem malinowym w proporcji taką jaką lubimy na słodkość.
- zastygniętą galaretkę kroimy nożem na drobną kostkę.
- w 200 ml gorącej wody rozpuszczamy pozostałą jedną galaretkę malinową i odstawiamy do ostygnięcia, galaretka ma być chłodna ale nie tężejąca
- miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy aż powstanie jednolita masa. Do powstałej masy wrzucamy posiekaną galaretkę. Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masę wykładamy i rozprowadzamy po biszkopcie.
- dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy 3/4 przestudzonej galaretki. Miksujemy aż galaretka dobrze połączy się ze śmietaną. Gotową masę śmietanową wylewamy i rozprowadzamy po masie budyniowej. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
- Gdy masa śmietanowa stężeje przy pomocy łyżki po wierzchu ciasta rozprowadzamy pozostałą tężejącą galaretkę malinową.
- Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.
- UWAGA: pod koniec miksowania masy budyniowej, dodając ostatnią łyżkę budyniu do masła moja masa mi się zważyła. (być może za długo miksowałam). :(. Jednak poradziłam sobie z tym :). Zważoną masę w misce postawiłam na garnek z gotującą się wodą. Cały czas mieszając przygrzewałam do momentu aż grudki się rozpuszczą a masa stanie się jednolita. Gdy masa była gładka ściągnęłam miskę z garnka i odstawiłam do przestudzenia. Masa zrobiła delikatnie rzadsza więc rozpuściłam w 1/4 szklance gorącej wody 1,5 łyżeczki żelatyny. Gdy żelatyna przestygła zahartowałam ją dodając 2 łyżki masy, dokładnie wymieszałam a następnie przelałam do masy budyniowej. Dokładnie wymieszałam. Na koniec dodałam posiekane galaretki wymieszałam i wylałam na biszkopt. Wstawiłam na 1 h do lodówki zanim ubiłam i wyłożyłam na nią śmietanę z galaretką :).
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
apetycznie wygląda
Nazwałabym je „Świnka Peppa”, moje dzieci byłyby zachwycone.
Bardzo ładne ciasto.
Bardzo mdłe..