Krokiety z farszem ziemniaczanym i wędzonym boczkiem

Krokiety z farszem ziemniaczanym i wędzonym boczkiem to pyszne i treściwe danie obiadowe lub kolacja. Są proste w przygotowaniu i z podstawowych składników które często posiadamy w swojej kuchni. Jestem miłośniczką takiej prostej kuchni i tego typu przepisy cenię sobie najbardziej. Krokiety możemy podać z ulubioną domową surówką lub po prostu z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Składniki:

  • ok 11-13 usmażonych wcześniej i przestudzonych naleśników
  • ok 700 gram ziemniaków ( u mnie ważone po obraniu)
  • ok 250 gram wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 dusza cebula lub 2 mniejsze
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jajko L
  • ok 70 gram startego na drobnych oczkach tarki sera żółtego
  • 1 pełna łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku
  • jajka i bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w drobną kostkę, boczek w cienkie paseczki lub kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,
  • w międzyczasie smażymy naleśniki,
  • na oleju/oliwie podsmażamy na patelni cebulę wraz z czosnkiem i boczkiem,
  • ugotowane ziemniaki odlewamy, dodajemy do nich masło i ubijamy tłuczkiem na puree. Następnie do gorących dobrze rozbitych ziemniaków dodajemy jeszcze ciepły boczek z patelni oraz starty na drobnych oczkach ser. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  • do doprawionego farszu wbijamy 1 duże jajko i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. ( ja naszykowałam 2 jajka jednak jedno wystarczyło w zupełności).
  • jeszcze ciepłym farszem smarujemy naleśniki a następnie zwijamy je w krokiety. Ja na każdy naleśnik zużyłam 1 czubatą łyżkę farszu.
  • gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron. Moje krokiety wyszły dość duże więc smażyłam je pod przykryciem na małym gazie aby w środku były gorące.
  • usmażone krokiety podajemy z surówką lub z ulubionymi sosami

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Krokiety z farszem ziemniaczanym i wędzonym boczkiem”

  1. Z całą pewnością są to jedne z najsmaczniejszych krokietów, jakie miałam przyjemność zrobić i zjeść:D Są więcej niż pyszne! Czuję, że będę je naprawdę często robić:) Dzięki:*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *