Krokiety z farszem ziemniaczanym i wędzonym boczkiem to pyszne i treściwe danie obiadowe lub kolacja. Są proste w przygotowaniu i z podstawowych składników które często posiadamy w swojej kuchni. Jestem miłośniczką takiej prostej kuchni i tego typu przepisy cenię sobie najbardziej. Krokiety możemy podać z ulubioną domową surówką lub po prostu z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Składniki:
- ok 11-13 usmażonych wcześniej i przestudzonych naleśników
- ok 700 gram ziemniaków ( u mnie ważone po obraniu)
- ok 250 gram wędzonego boczku w plasterkach
- 1 dusza cebula lub 2 mniejsze
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 jajko L
- ok 70 gram startego na drobnych oczkach tarki sera żółtego
- 1 pełna łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku
- jajka i bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w drobną kostkę, boczek w cienkie paseczki lub kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
- obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,
- w międzyczasie smażymy naleśniki,
- na oleju/oliwie podsmażamy na patelni cebulę wraz z czosnkiem i boczkiem,
- ugotowane ziemniaki odlewamy, dodajemy do nich masło i ubijamy tłuczkiem na puree. Następnie do gorących dobrze rozbitych ziemniaków dodajemy jeszcze ciepły boczek z patelni oraz starty na drobnych oczkach ser. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- do doprawionego farszu wbijamy 1 duże jajko i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. ( ja naszykowałam 2 jajka jednak jedno wystarczyło w zupełności).
- jeszcze ciepłym farszem smarujemy naleśniki a następnie zwijamy je w krokiety. Ja na każdy naleśnik zużyłam 1 czubatą łyżkę farszu.
- gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron. Moje krokiety wyszły dość duże więc smażyłam je pod przykryciem na małym gazie aby w środku były gorące.
- usmażone krokiety podajemy z surówką lub z ulubionymi sosami
Zdjęcia
Z całą pewnością są to jedne z najsmaczniejszych krokietów, jakie miałam przyjemność zrobić i zjeść:D Są więcej niż pyszne! Czuję, że będę je naprawdę często robić:) Dzięki:*