Smaczne GOFRY

Gofry

Dziś przedstawiam fajny przepis na pyszne i chrupiące gofry. Warto podawać je z bitą śmietaną i owocami. Ja lubię robić je również z dodatkiem dżemów oraz jeść z samym cukrem pudrem. Są wyśmienite!

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek stołowych oleju
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Opcjonalnie:

  • szklanka mleka
  • Śnieżka
  • dżem
  • owoce

itd.

Instrukcja przyrządzenia/przygotowania

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Wrzucamy do miski żółtka jajek, mąkę, mleko, cukier puder, cukier waniliowy, olej oraz proszek do pieczenia w ilości zgodnej z powyższą rozpiską i wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Ubijamy białka z jajek do uzyskania sztywnej piany.
  4. Pomału dodajemy uzyskaną pianę z białek do pozostałych składników. Ja do tego celu używam zwykle 1 bieg miksera i powoli mieszam.
  5. Rozgrzewamy gofrownice. I tu zaczynają się schody. W gofrownicy 650W da się zrobić gofry z tego przepisu, ale trwa to niemiłosiernie długo (ale się da ;)). Polecam stare poczciwe gofrownice (ja mam taką srebrną 30-letnią) lub nowe, które mają minimum 1000W.
  6. Na płytki rozgrzanej gofrownicy warto dodać na początek trochę oleju aby gofry się nie przyklejały.
  7. Zalewamy formę i czekamy.

W mojej gofrownicy pieczenie jednej partii gofrów trwa  około 3-4 minuty.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 3-4 minuty jedna partia (2 gofry)
Łącznie: 30 minut

Danie dla 4 osób.

Zdjęcia

gofry

One Comment on “Smaczne GOFRY”

Skomentuj Urszula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *