Ciasto o nazwie „lodowiec” jest świetnym pomysłem na smaczny deser w te upalane lipcowe dni. Dzięki temu, że podajemy je prosto z lodówki bardzo przyjemnie chłodzi w te gorące dni. Należy jedynie pamiętać, aby w miarę szybko po wyciągnięciu go z lodówki pokroić na kawałki i zjeść, ponieważ dość szybko się rozpuszcza. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto lodowiec.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 i 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 6 jajek (żółtek)
- 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka kropli soku z cytryny ew troszkę kwasku cytrynowego
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- 2 galaretki o dowolnym smaku
- dowolne owoce (np borówka amerykańska, ananas, morele, brzoskwinie itd.
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy 6 żółtek z jaj oraz dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki budyniu oraz kilka kropli cytryny. Całość dokładnie miksujemy.
- Następnie gotujemy 1 szklankę mleka w szerokim garnku i dodajemy naszą masę jajeczną ciągle mieszając do momentu zagotowania się całości. Tak przygotowaną masę odstawiamy do wystygnięcia.
- Kolejnym krokiem jest zmiksowanie 1 i 1/2 kostki masła i dodanie do niego w małych ilościach wcześniej przygotowaną masę. Miksujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tortownice (w moim przypadku okrągłą) należy natłuścić i wyłożyć biszkoptami, a następnie zalać je około połową przygotowanej uprzednio masy.
- Do pozostałej masy dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie miksujemy. Następnie zmiksowaną masę wylewamy do naszej tortownicy.
- Rozpuszczamy 2 galaretki (dodajemy trochę mniej wody niż podaje instrukcja tak aby galaretki szybciej zgęstniały).
- Na wierzch tortownicy układamy owoce według własnego uznania, a następnie zalewamy gęstniejącą galaretką.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki aż do momentu gdy masy zgęstnieją.
Gotowe 😉
[wp_ad_camp_5]
Czas przygotowania: 30-40 min
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Jaka duża tortownica?
Z tego co pamiętam to 30 cm. W poniedziałek będę w domu to zmierzę.
Tylko.ze potrzebuje na jutro?
No to niestety nie pomogę bo jestem z rodzinką poza domem obecnie. Ale celowalbym właśnie w 30 cm.
Mam taka 28 i wydaje mi sie ze byloby zsla malo tej masy.wiec dam mniejsza.dziekuje
W składnikach piszesz o 1 galaretce. W przygotowaniu są 2. Dobrze by było poprawić.
Faktycznie wkradł się błąd! Dzięki za zwrócenie uwagi 🙂 Pozdrawiam
Lodowiec musi być z żółtek i z serków homogenizowanych,a nie jakieś budynie i mąki ziemniaczane.
Ale może być też z żółtek i serków 😉 Przepisów jest multum 😉
Ups! nie doczytałam przepisu i popełniłam falstart!!! Sorki.
Mam wrażenie, że jeśli jest mąka i budyń (bo w nim również są różne typy mąki), to musi być pieczone lub gotowane, bo na surowo to raczej mąki się nie spożywa.
A co z bialkami?
używamy samych żółtek. Białka zostawiamy do innych wypieków 🙂