Od dzieciństwa w naszych domach gościła surówka z kapusty pekińskiej. Niektórym już się dawno przejadła, a inni mogą ją jeść cały czas z wielkim smakiem. Ja osobiście należę do tej drugiej grupy i surówka z kapusty pekińskiej co jakiś czas gości na moim stole np do kotleta z młodymi ziemniakami. Poniżej przedstawiam przepis, z którego korzystam.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 jabłko
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki musztardy
- 2-3 łyżeczki majonezu
- sól oraz pieprz dla smaku
Przygotowanie:
- Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki (szatkujemy).
- Obrane jabłko oraz marchewkę należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Do miski wrzucamy poszatkowaną pekinkę oraz starte jabłko z marchewką i dodajemy do tego 2 łyżki musztardy oraz 2-3 łyżeczki majonezu. I całość dokładnie mieszamy.
- Dla smaku dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu (według własnego uznania).
Surówka gotowa. Smacznego!
Czas przygotowania: 10 min
Zdjęcia