Ciasto lodowiec

Ciasto lodowiec jest świetnym pomysłem na smaczny deser o każdej porze roku. Ten deser swoją teksturą przypomina lody. Stary, sprawdzony przepis z notatnika mojej Mamy. Idealny w sezonie pod różne owoce. Świetnie sprawdzi się dla miłośników ciast z galaretką. Pychotka!

Składniki:

  • 1 i 1/2 kostki masła, 300 gramów
  • 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • dowolne owoce, u mnie truskawki

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy 6 żółtek z jaj oraz dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki budyniu oraz kilka kropli cytryny. Całość dokładnie mieszamy rózgą lub mikserem.
  2. Następnie gotujemy 1 szklankę mleka w szerokim garnku i dodajemy naszą masę jajeczną ciągle mieszając do momentu zagotowania się całości. Tak przygotowaną gęstą masę przykrywamy folią spożywczą na dotyk i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  3. W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki w 2 kubkach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie miękkiego masła i dodawanie do niego w małych ilościach po łyżce wcześniej przygotowanego wystudzonego budyniu . Miksujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, śmiało można użyć trochę mniejszej, wtedy deser będzie wyższy.
  6. Tortownice należy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno układamy biszkopty, a następnie rozprowadzamy po nich połowę przygotowanej masy budyniowej.
  7. Do pozostałej masy dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie miksujemy. Następnie zmiksowaną masę wykładamy do naszej tortownicy i rozprowadzamy po białej masie.
  8. Na wierzch masy układamy owoce według własnego uznania, a następnie zalewamy gęstniejącą galaretką.
  9. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, kroimy na drugi dzień.

Gotowe 😉

Czas przygotowania: 30-40 min

Zdjęcia

13 Comments on “Ciasto lodowiec”

        1. No to niestety nie pomogę bo jestem z rodzinką poza domem obecnie. Ale celowalbym właśnie w 30 cm.

          1. Mam taka 28 i wydaje mi sie ze byloby zsla malo tej masy.wiec dam mniejsza.dziekuje

    1. Mam wrażenie, że jeśli jest mąka i budyń (bo w nim również są różne typy mąki), to musi być pieczone lub gotowane, bo na surowo to raczej mąki się nie spożywa.

Skomentuj Gośc Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *