Ciasto lodowiec jest świetnym pomysłem na smaczny deser o każdej porze roku. Ten deser swoją teksturą przypomina lody. Stary, sprawdzony przepis z notatnika mojej Mamy. Idealny w sezonie pod różne owoce. Świetnie sprawdzi się dla miłośników ciast z galaretką. Pychotka!
Składniki:
- 1 i 1/2 kostki masła, 300 gramów
 - 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
 - 1 szklanka mleka
 - 6 żółtek
 - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
 - 2 czubate łyżki kakao
 - 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
 - kilka kropli soku z cytryny
 - 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
 - 2 galaretki o dowolnym smaku
 - dowolne owoce, u mnie truskawki
 
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy 6 żółtek z jaj oraz dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki budyniu oraz kilka kropli cytryny. Całość dokładnie mieszamy rózgą lub mikserem.
 - Następnie gotujemy 1 szklankę mleka w szerokim garnku i dodajemy naszą masę jajeczną ciągle mieszając do momentu zagotowania się całości. Tak przygotowaną gęstą masę przykrywamy folią spożywczą na dotyk i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
 - W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki w 2 kubkach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
 - Kolejnym krokiem jest zmiksowanie miękkiego masła i dodawanie do niego w małych ilościach po łyżce wcześniej przygotowanego wystudzonego budyniu . Miksujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
 - Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, śmiało można użyć trochę mniejszej, wtedy deser będzie wyższy.
 - Tortownice należy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno układamy biszkopty, a następnie rozprowadzamy po nich połowę przygotowanej masy budyniowej.
 - Do pozostałej masy dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie miksujemy. Następnie zmiksowaną masę wykładamy do naszej tortownicy i rozprowadzamy po białej masie.
 - Na wierzch masy układamy owoce według własnego uznania, a następnie zalewamy gęstniejącą galaretką.
 - Tak przygotowane ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, kroimy na drugi dzień.
 
Gotowe 😉
Czas przygotowania: 30-40 min
Zdjęcia











                    
                    
                    
Jaka duża tortownica?
Z tego co pamiętam to 30 cm. W poniedziałek będę w domu to zmierzę.
Tylko.ze potrzebuje na jutro?
No to niestety nie pomogę bo jestem z rodzinką poza domem obecnie. Ale celowalbym właśnie w 30 cm.
Mam taka 28 i wydaje mi sie ze byloby zsla malo tej masy.wiec dam mniejsza.dziekuje
W składnikach piszesz o 1 galaretce. W przygotowaniu są 2. Dobrze by było poprawić.
Faktycznie wkradł się błąd! Dzięki za zwrócenie uwagi 🙂 Pozdrawiam
Lodowiec musi być z żółtek i z serków homogenizowanych,a nie jakieś budynie i mąki ziemniaczane.
Ale może być też z żółtek i serków 😉 Przepisów jest multum 😉
Ups! nie doczytałam przepisu i popełniłam falstart!!! Sorki.
Mam wrażenie, że jeśli jest mąka i budyń (bo w nim również są różne typy mąki), to musi być pieczone lub gotowane, bo na surowo to raczej mąki się nie spożywa.
A co z bialkami?
używamy samych żółtek. Białka zostawiamy do innych wypieków 🙂