Ciasto lodowiec

Ciasto o nazwie „lodowiec” jest świetnym pomysłem na smaczny deser w te upalane lipcowe dni. Dzięki temu, że podajemy je prosto z lodówki bardzo przyjemnie chłodzi w te gorące dni. Należy jedynie pamiętać, aby w miarę szybko po wyciągnięciu go z lodówki pokroić na kawałki i zjeść, ponieważ dość szybko się rozpuszcza. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto lodowiec.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 6 jajek (żółtek)
  • 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli soku z cytryny ew troszkę kwasku cytrynowego
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • dowolne owoce (np borówka amerykańska, ananas, morele, brzoskwinie itd.

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy 6 żółtek z jaj oraz dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki budyniu oraz kilka kropli cytryny. Całość dokładnie miksujemy.
  2. Następnie gotujemy 1 szklankę mleka w szerokim garnku i dodajemy naszą masę jajeczną ciągle mieszając do momentu zagotowania się całości. Tak przygotowaną masę odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie 1 i 1/2 kostki masła i dodanie do niego w małych ilościach wcześniej przygotowaną masę. Miksujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Tortownice (w moim przypadku okrągłą) należy natłuścić i wyłożyć biszkoptami, a następnie zalać je około połową przygotowanej uprzednio masy.
  5. Do pozostałej masy dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie miksujemy. Następnie zmiksowaną masę wylewamy do naszej tortownicy.
  6. Rozpuszczamy 2 galaretki (dodajemy trochę mniej wody niż podaje instrukcja tak aby galaretki szybciej zgęstniały).
  7. Na wierzch tortownicy układamy owoce według własnego uznania, a następnie zalewamy gęstniejącą galaretką.
  8. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki aż do momentu gdy masy zgęstnieją.

Gotowe 😉

Czas przygotowania: 30-40 min

Zdjęcia

13 Comments on “Ciasto lodowiec”

        1. No to niestety nie pomogę bo jestem z rodzinką poza domem obecnie. Ale celowalbym właśnie w 30 cm.

          1. Mam taka 28 i wydaje mi sie ze byloby zsla malo tej masy.wiec dam mniejsza.dziekuje

    1. Mam wrażenie, że jeśli jest mąka i budyń (bo w nim również są różne typy mąki), to musi być pieczone lub gotowane, bo na surowo to raczej mąki się nie spożywa.

Skomentuj Michal Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *