Ciasto kinder country to świetny pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Dzięki temu, że nie wymaga pieczenia może je wykonać praktycznie każdy bez wielkiej wiedzy kulinarnej. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali dużą blachę.
Składniki:
- 2 opakowania serków mascarpone (500g)
- 1 opakowanie płatków kangus
- 2 opakowanie krakersów solonych
- 750 ml śmietany 30%
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady
Przygotowanie:
- Rozpuszczamy 2 białe czekolady w kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystygnięcia.
- W misce ubijamy 500 ml śmietany 30% po czym dodajemy do niej 500g serków mascarpone i dokładnie miksujemy.
- Następnie do naszej masy dodajemy rozpuszczoną oraz przestudzoną biała czekoladę, a także 4-5 szklanek płatków kangus i całość dokładnie mieszamy.
- Na dnie blaszki układamy krakersy po czym przykrywamy je naszą masą. Z wierzchu całość równamy i układamy ponownie warstwę krakersów.
- Kolejnym etapem będzie tak jak poprzednio w kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczne czekolady i czekamy do przestygnięcia. Natomiast w misce ponownie ubijamy 250 ml śmietany 30% po czym dodajemy do niej naszą mleczną czekoladę i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną polewę wylewamy na nasze ciasto, równamy i na wierzch posypujemy płatkami kangus.
- Ciasto należy odstawić na parę godzin do lodówki aby się ładnie „’związało”.
Czas przygotowania: 60 min
Zdjęcia