Ogórki w zalewie musztardowo – miodowej (pikle)

Pikle w zalewie musztardowo – miodowej to doskonały dodatek do każdego obiadu. Jeżeli znudziły Ci się już ogórki konserwowe lub z chilli to myślę że warto spróbować czegoś nowego. Są troszkę bardziej czasochłonne w przygotowaniu ponieważ musimy obrać wszystkie ogórki, jednak uważam że dla samego smaku warto je zrobić do zimowych zapasów.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli
  • ziarna gorczycy
  • czosnek

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  1. Obieramy ogórki, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
  2. Dokładnie myjemy i wyparzamy słoiki.
  3. Do każdego słoika wsypujemy 1 łyżkę gorczycy, a następnie wkładamy nasze pikle z 1 ząbkiem czosnku.
  4. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, 1 szklankę octu oraz wsypujemy 1 szklankę cukru i 2 łyżki soli. Całość należy zagotować i wymieszać.
  5. Gdy zalewa będzie już zagotowana to dodajemy 4 łyżki musztardy oraz 4 łyżki miodu i dokładnie wszystko mieszamy.
  6. Następnie gorącą zalewą zalewamy nasze słoiki z ogórkami i dokładnie je zakręcamy.
  7. Słoiki należy pasteryzować przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Należy pamiętać aby słoiki wstawić do ciepłej wody tak aby nie było dużej różnicy temperatur. W przeciwnym wypadku jest duża szansa na to że słoiki po prostu pękną.
  8. Po pasteryzacji słoiki odstawiamy do wystudzenia, a następnie wynosimy do piwnicy lub spiżarni.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *