Pikle w zalewie musztardowo – miodowej to doskonały dodatek do każdego obiadu. Jeżeli znudziły Ci się już ogórki konserwowe lub z chilli to myślę że warto spróbować czegoś nowego. Są troszkę bardziej czasochłonne w przygotowaniu ponieważ musimy obrać wszystkie ogórki, jednak uważam że dla samego smaku warto je zrobić do zimowych zapasów.
Składniki:
- 4 kg ogórków
 - 5 szklanek wody
 - 1 szklanka octu
 - 1 szklanka cukru
 - 4 łyżki musztardy
 - 4 łyżki miodu
 - 2 łyżki soli
 - ziarna gorczycy
 - czosnek
 
Przygotowanie:
- Obieramy ogórki, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
 - Dokładnie myjemy i wyparzamy słoiki.
 - Do każdego słoika wsypujemy 1 łyżkę gorczycy, a następnie wkładamy nasze pikle z 1 ząbkiem czosnku.
 - Kolejnym krokiem będzie przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, 1 szklankę octu oraz wsypujemy 1 szklankę cukru i 2 łyżki soli. Całość należy zagotować i wymieszać.
 - Gdy zalewa będzie już zagotowana to dodajemy 4 łyżki musztardy oraz 4 łyżki miodu i dokładnie wszystko mieszamy.
 - Następnie gorącą zalewą zalewamy nasze słoiki z ogórkami i dokładnie je zakręcamy.
 - Słoiki należy pasteryzować przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Należy pamiętać aby słoiki wstawić do ciepłej wody tak aby nie było dużej różnicy temperatur. W przeciwnym wypadku jest duża szansa na to że słoiki po prostu pękną.
 - Po pasteryzacji słoiki odstawiamy do wystudzenia, a następnie wynosimy do piwnicy lub spiżarni.
 
Zdjęcia




