Ostatnio odkry艂am w gazecie przepis na do艣膰 ciekawe i efektowne ciasto jakim s膮 „Oczy carycy” 馃槈 Ciasto nadaje si臋 zar贸wno do kawy jak na jak膮艣 imprez臋 rodzinn膮. Co prawda jest ono do艣膰 pracoch艂onne w przygotowaniu, jednak jego smak rekompensuje w pe艂ni w艂o偶ony czas i prac臋. Polecam!
Sk艂adniki:
Ciasto 1:
- 1 szklanka m膮ki ziemniaczanej ( sk艂adniki odmierzane szklank膮 o pojemno艣ci 250 ml)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 bia艂ek
- 1 艂y偶ka octu
- 1/3 szklanki oleju
Ciasto 2:
- 4 艂y偶ki m膮ki pszennej
- 6 艂y偶ek cukru
- 2 jajka
- 6 偶贸艂tek
- 1 艂y偶ka proszku do pieczenia
- 2 艂y偶ki kakao
- 1/3 szklanki oleju
Krem:
- 2 艂y偶ki cukru
- 1 budy艅 艣mietankowy
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- cukier wanilinowy
- 200 g mas艂a
Napar:
- 1 czubata 艂y偶eczka kawy
- 1 艂y偶eczka cukru
Dekoracja:
- 50 g mas艂a
- 50 g cukru
- orzechy w艂oskie
Pozosta艂e:
- 1 opakowanie okr膮g艂ych biszkopt贸w
- 2 opakowania galaretki agrestowej
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta I: bia艂ka wraz ze szczypt膮 soli ubijamy na sztywn膮 pian臋, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Nast臋pnie delikatnie mieszamy z reszt膮 sk艂adnik贸w.
- Przygotowanie ciasta II: 偶贸艂tka wraz z ca艂ymi jajkami miksujemy wraz z cukrem a偶 podwoj膮 swoj膮 obj臋to艣膰. Kolejno dodajemy m膮k臋 wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Mieszamy do po艂膮czenia si臋 wszystkich sk艂adnik贸w.
- Do blachy wy艂o偶onej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wlewamy na przemian oba ciasta. Mieszamy przy pomocy widelca.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (g贸ra-d贸艂) i pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ca艂kowitego wystygni臋cia a nast臋pnie przekrawamy na p贸艂.
- Przygotowanie kremu: budy艅 wraz z cukrami gotujemy na mleku. Studzimy a nast臋pnie miksujemy z mas艂em.
- Przygotowanie naparu: zaparzamy kaw臋 z 1 czubatej 艂y偶ki kawy, 1 艂y偶eczki cukru oraz 1/2 szklanki wody. Napar studzimy
- w 1/2 szklance wrz膮tku rozpuszczamy galaretki. odstawiamy do momentu a偶 galaretka zacznie t臋偶e膰.
- Sk艂adanie ciasta: Na pierwszy sp贸d wyk艂adamy po艂ow臋 kremu i rozprowadzamy go po ca艂ym cie艣cie. Nast臋pnie uk艂adamy na kremie biszkopty nas膮czone w naparze z kawy. W szczeliny pomi臋dzy biszkoptami wlewamy t臋偶ej膮c膮 galaretk臋. Gdy galaretka st臋偶eje rozprowadzamy drug膮 po艂ow臋 masy. Na sam koniec przykrywamy nasze ciasto drugim spodem. Lekko dociskamy. Po wierzchu ciasta rozprowadzamy polew臋 czekoladow膮.
- karmelizowanie orzech贸w: rozpuszczamy na patelni 50 g mas艂a oraz 50 g cukru i dodajemy do tego rozdrobnione orzechy w艂oskie. Sma偶ymy je do momentu a偶 cukier si臋 z skarmelizuje. Lekko przestudzonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta.
- Wstawiamy ciasto do lod贸wki na ca艂膮 noc.
Smacznego!
Zdj臋cia






Witam 馃榾
Chcia艂am zapyta膰 o galaretk臋. W 1/2 szklanki wody raczej nie mo偶na rozpu艣ci膰 2 galaretek. Jaka jest prawid艂owa porcja wody?
Witam. Wkrad艂 si臋 ma艂y b艂膮d. :). w 1 lub 1 i 1/2 szklance wody 馃檪