Oczy carycy

Ostatnio odkryłam w gazecie przepis na dość ciekawe i efektowne ciasto jakim są „Oczy carycy” 😉 Ciasto nadaje się zarówno do kawy jak na jakąś imprezę rodzinną. Co prawda jest ono dość pracochłonne w przygotowaniu, jednak jego smak rekompensuje w pełni włożony czas i pracę. Polecam!

Składniki:

Ciasto 1:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju

Ciasto 2:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju

Krem:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • cukier wanilinowy
  • 200 g masła

Napar:

  • 1 czubata łyżeczka kawy
  • 1 łyżeczka cukru

Dekoracja:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • orzechy włoskie

Pozostałe:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

  • Przygotowanie ciasta I: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie delikatnie mieszamy z resztą składników.
  • Przygotowanie ciasta II: żółtka wraz z całymi jajkami miksujemy wraz z cukrem aż podwoją swoją objętość. Kolejno dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  • Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wlewamy na przemian oba ciasta. Mieszamy przy pomocy widelca.
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie przekrawamy na pół.
  • Przygotowanie kremu: budyń wraz z cukrami gotujemy na mleku. Studzimy a następnie miksujemy z masłem.
  • Przygotowanie naparu: zaparzamy kawę z 1 czubatej łyżki kawy, 1 łyżeczki cukru oraz 1/2 szklanki wody. Napar studzimy
  • w 1/2 szklance wrzątku rozpuszczamy galaretki. odstawiamy do momentu aż galaretka zacznie tężeć.
  • Składanie ciasta: Na pierwszy spód wykładamy połowę kremu i rozprowadzamy go po całym cieście. Następnie układamy na kremie biszkopty nasączone w naparze z kawy. W szczeliny pomiędzy biszkoptami wlewamy tężejącą galaretkę. Gdy galaretka stężeje rozprowadzamy drugą połowę masy. Na sam koniec przykrywamy nasze ciasto drugim spodem. Lekko dociskamy. Po wierzchu ciasta rozprowadzamy polewę czekoladową.
  • karmelizowanie orzechów: rozpuszczamy na patelni 50 g masła oraz 50 g cukru i dodajemy do tego rozdrobnione orzechy włoskie. Smażymy je do momentu aż cukier się z skarmelizuje. Lekko przestudzonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta.
  • Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.

Smacznego!

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *