Super odmiana dla miłośników tradycyjnych placków ziemniaczanych, Niejednego zaskoczą swoim smakiem. 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 6 większych ziemniaków
- 2 większe marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie sera ricotta 250 gram
- 1 jajko
- pęczek świeżej natki pietruszki
- mąka pszenna
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski na tarce o drobnych oczkach trzemy cebulę,ziemniaki i marchewkę
- dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko, ser ricotta oraz mąkę wg uznania do osiągnięcia dobrej konsystencji masy, ( u mnie ok 1 szklanka mąki)
- całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem,
- placki wykładamy łyżką na patelnię, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na chrupko,
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia