Pyszne połączenie lekko orientalnego kurczaka ze świeżym winogronem, to brzmi zaskakująco?? :). Ale jak wspaniale smakuje!. Lekka sałatka idealnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski jak i również na świątecznym stole. Zaskoczy gości swoim orzeźwiającym smakiem 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 300 gram makaronu, wg mnie idealnie nadają się kokardki
- ok 600 gram piersi z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 5 łyżek nasion słonecznika
- ok 0,5 kg winogron (u mnie białe)
- mały jogurt naturalny 140 gram
- 3 łyżki majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka,suszony czosnek, curry
- 4 łyżki oleju
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy, dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok godzinę do zamarynowania,
- kurczaka smażymy na patelni, jesli jest potrzeba dodajemy jeszcze trochę oleju,
- makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą,
- winogrona myjemy, kroimy na 4 lub 6 części w zależności od wielkości , ( ja również usuwałam pestki)
- na suchej patelni przez chwilę prażymy ziarna słonecznika,
- do dużej miski przekładamy makaron, dodajemy usmażonego kurczaka, odcedzoną kukurydzę, 3/4 uprażonych nasion słonecznika,
- następnie dodajemy majonez oraz jogurt naturalny, calość dokładnie mieszamy, przekładamy do mniejszej miski posypujemy po wierzchu pozostałą częścią słonecznika,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia