Ciasto jogurtowa delicja

Przepyszne, orzeźwiające w smaku, bajecznie proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób zapracowanych bądź miłośników szybkich deserów. Jogurtowa delicja świetnie sprawdzi się jako ciasto w upalne dni jak i chłodne wieczory do gorącej kawy lub herbaty :).

Składniki:

  • 1600 gram gęstego jogurtu greckiego ( 4 kubki każdy po 400 gram)
  • 3 galaretki przeźroczyste ( u mnie winiary smak winogronowy)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe ( mogą być dowolne ulubione)
  • ok 330 gram ciastek delicji o dowolnym smaku
  • ok 250 gram herbatników

Przygotowanie:

  • przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w ok 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
  • brzoskwiniowe galaretki rozpuszczamy w ok 600 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia,
  • na dno wyłożonej papierem blachy (rozmiar 36x24cm) układamy warstwę herbatników,
  • w dużej misce mieszamy jogurty greckie z wystudzoną przeźroczystą galaretką, powstałą masę wylewamy na herbatniki, całość wyrównujemy,
  • na masie jogurtowej układamy obok siebie ciastka delicje, ciasto wkładamy do lodówki na ok 20-30 min aby masa zastygła,
  • następnie na delicje wylewamy i delikatnie rozprowadzamy brzoskwiniową galaretkę, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aby stężało.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

22 Comments on “Ciasto jogurtowa delicja”

    1. tak, 4 duże jogurty po 400 ml pojemności plus rozpuszczona galaretka, ciasteczka i galaretka to wszystko daje swoją wysokość i objętość 🙂

  1. Robiłam to według przepisu wstawiłam do lodówki i nie Stegnie dlaczego.. Pierwszy raz mam taki przypadek. I wszystkie składniki do kosza.. Szok.. Da się to uratować

    1. Powiem szczerze że nie wiem czemu Pani nie wyszło, robiłam już kilka razy i u nas nie było problemu ze stężeniem, wielu moich znajomych również robiło to ciasto i nikt nie miał problemu ze stężeniem, każdemu wychodziło, nie mam pojęcia czemu u Pani nie wyszło. Może w za dużej ilości wody rozpuściła Pani galaretki ?, i zrobiło się za bardzo „rozwodnione”?

        1. tak sobie myślę że może miała Pani galaretki na mniejszą pojemność wody niż 500 ml, bo aż jestem zdziwiona i zasmucona tym faktem :(. Proszę spróbować z żelatyną i dać znać jak wyszło, ewentualnie podgrzać ale nie zagotować masę i wsypać jeszcze jedną galaretkę, dokładnie wymieszać aż się rozpuści.

          Kasia

        1. no tak ale są galaretki na których opakowaniu jest informacja że są na 500 ml wody ale słyszałam od Pań że bywają i na mniejszą ilość wody, ja robiłam tak jak podałam w przepisie w 600 ml rozpuściłam 3 galaretki.

Skomentuj Michal Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *