Ciasto Margaretka

Widząc zapotrzebowanie na ciasta łatwe, szybkie w przygotowaniu, postanowiłam stworzyć coś lekkiego i przyjemnego. Zainspirowały mnie do tego ciasteczka które zobaczyłam w sklepie :). Śmietanowo-galaretkowa masa na gofrowym spodzie… to brzmi dobrze :). Proste składniki, minimum wysiłku i mamy pyszne ciasto na każdą okazję. Musisz tego spróbować!! :).

Składniki:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 galaretki przeźroczyste
  • 2 galaretki cytrynowe
  • ok 320 gram kruchych ciasteczek kwiatuszków z nadzieniem ( ja kupowałam w biedronce)
  • opakowanie gofrów 250 gram ( oczywiście możecie zrobić swoje domowe gofry:) ),

Przygotowanie:

  • przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
  • cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
  • na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wykładamy gofry, ( ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm)
  • gdy przeźroczyste galaretki będą już zimne , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze galaretki,
  • powstałą masę mieszamy, następnie wylewamy na gofry,
  • ciasto wstawiamy na 5-7 min do lodówki aby masa lekko stężała,
  • wyciągamy ciasto, na masę śmietanową układamy ciasteczka leciutko dociskając je do masy, wstawiamy do lodówki na ok godzinę aby masa tężała,
  • po tym czasie na ciasto wylewamy tężejąca cytrynową galaretkę, całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

18 Comments on “Ciasto Margaretka”

  1. Czy ciasteczka margaretki są kruche i sypkie czy wilgotnieja od galaretki? Bo interesuje mnie jaką mają konsystencje, twardsza niz całość? Przepis ciekawy a na pewno wizualnie zachwyca 🙂

  2. Czy masa z galaretka ma być sztywna ? Bo niestety ale jak zalalam gofry to mi wypłyneły myślę ze byla za rzadka.

    1. Masa z galaretką ma być gęstniejąca ale nie sztywna, galaretki pod wpływem zimnej śmietanki zaczynają szybciej tężeć wiec po dokładnym wymieszaniu ich ze śmietaną dość szybko przelewam je na gofry. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się aby gofry wypłynęły 🙂

      1. A bierzemy pod uwagę instrukcje z opakowania galaretki? Bo niektóre są na 500 ml wody, a niektóre na mniej.

        1. Ja zawsze używam galaretek na 500 ml wody ale jeśli Pani woli można dać odrobinę mniej wody niż jest w przepisie 🙂

    1. Cieszę się bardzo. Jak najbardziej, smak galaretek w tym cieście jest dowolny. Można mieszać wg upodobań 🙂

  3. a mozna np zamiast smietany uzyc sera i dac zelatyne ,bo nie wiem czy ser+ galaretka dadza sztywna mase?

  4. A czemu galaretka z bitą śmietana mi się zważyła jak zrobiłam wszystko wedle przepisu? Dodawałam wystudzoną galaretkę powoli i zrobiło mi się masło z wodą

    1. być może śmietana została ubijana zbyt długo. Cięzko mi powiedzieć bo nigdy nie miałam takiej sytuacji 🙁

Skomentuj Weronika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *